אסור להחמיץ את חבל בורגון. למרות שהבציר נגמר ועבודות החורף בכרם טרם החלו. לאלה שרוצים לשלב בין עונג גסטרונומי והנאה תרבותית, כפרי היין הסובבים מהווים יעד מדהים. דרך היין שבין Dijon ל- Beaune, באזור בורגון, היא אולי הנשגבה ביותר בעולם היין, הן מבחינת יופייה ובעיקר בשל היינות האגדיים שיוצאים מהאזור. פעם על תווית היין היה מצוין שאטו Chateauוכיום זה הפך לדומן- חבל Domain.חבל בורגון זה אחד מהאזורים העתיקים בצפון-מזרח צרפת. קוט ד'אור –או רצועת הזהב בעברית בו מייצרים את היינות הגדלים של בורגון מחולק לשני חלקים: קוט דה נואי- Cote d' Nuits בצפון, וקוט דה בון- Cote d'Bon בדרום. ישנם אזורים בצרפת שמספרה של דרך היין שלהם מפורסם לא פחות משמות הכרמים שהיא עוברת ביניהם. כזו היא דרך היין של בורגון, N74, ששמות הכפרים המופיעים על שלטיה מזכירים את תוויות היינות המפורסמים ביותר בעולם. " קוט דה נואי" באזור זה מייצרים יינות אדומים ברובם המכריע. הזן האדום המותר לשימוש הינו פינו נואר אשר מהווים תהילה של בורגון. הכפרים החשובים הקוט דה נואי הינם: Vosne Romanee, Morey St. Denis, Chambolle Musigny, Nuits St, George, Vougeot, Gevrey Chambertin. מאות שנים מנסים מומחים להבין מה גורם לכך שדווקא באזור זה, מדרונות מזרחיים מתונים של גבעות מכוסות בכרמים מטופחים, שמראהו שגרתי לחלוטין, מגדלים ומייצרים כמה מן היינות הטובים בעולם. ההנחה הרווחת היא שמדובר בשילוב די נדיר של סוגי קרקע (גיר, צור וחימר), אקלים חמים, משקעים בכמות הנכונה, כיווני המדרונות מול השמש והידע והמסורת של בעלי הכרמים והיקבים. כל אלה מובילים לכך שבקבוקי היין האיכותיים ביותר נמכרים במחירים אסטרונומיים. הנסיעה כולה לאורך כביש 74, ממנו כדאי לסטות לביקורים בכמה שיותר מן הכפרים הסמוכים. ביקור בכל אחד מן הכפרים האלה מבהיר היטב שמדובר בתרבות שלמה שסובבת סביב תעשיית היין. ייצור יין הוא אמנם הבסיס המסורתי אבל התיירות היא היום חלק בלתי נפרד מן התרבות הזו. רצועה זאת נמתחת מהכפר פיסאן (Fixin) לאורך כשלושים קילומטרים עד קורגולואן (Corgoloin) כשמונה קילומטרים מצפון לבון. אזור זה מפורסם בזכות היינות האדומים המצוינים שלו. כל אחד מן הכפרים הקטנים ברצועה זו העניק את שמו ליינות בעלי שם עולמי. כאלה הם לדוגמא פיסאן, מרסנה לה קוט (Marsannay la Cote), ברושון (Brochon), נואי סנט ז'ורז' (Nuits Saints Georges) ואחרים. בחבל ארץ זה שוכנים כפרים בעלי תהילה ומוניטין עולמיים, וכמה חלקות קרקע העלולות לשנות מקצבי לבו של חובבי יין, וזאת אף במחיר חשיפתן הקצרה בלבד לקרניות עיניו. רוב יינות בורגון חד זנים אך, השונות בין חלקה לחלקה, בין מדרון למשנהו ובין קרקע אחת לזולתה היא עצומה. בכפר Fixin ניתן לא פעם למצוא יינות בהחלט טובים ובתמורה נאותה, אך לא מן הגדולים של חבל זה. הדברים מקבלים משמעות כאשר מדרימים מעט לכפר המפורסם Gevrey Chambertin. כתרים נענדו בשטח הכפר תשע חלקות "גראנד קרו" לחלקות המהוללות נקראת שלא במפתיע La Route des Grands Crus כדי לראות את ערש גידולה של אגדה שהוציאו לו שם ומוניטין עולמיים. לכפר ישנן גם חלקות של – Premier Cru שבהן דווקא אפשר למצוא יינות איכויות טובות במחירים עדיין סבירים. בכפר "ג'בריי שמברטן" מוקף בכרמים מכל צדדיו בכפר מייצרים יינות עוצמתיים למדי. נוף יפהפה, עוצר נשימה ניבט מכל עבר. צבעי העלים המרהיבים משתנים עם העונות, ירוקים, חומים, אדומים, כתומים, ורודים, צהובים ועוד. בתי אבן ענקיים מכל עבר. אזור עשיר מאוד, כשלכפר יש יותר חלקות גרנד קרו מלכל שאר הכפרים. מדרימים ומגיעים לכפר "מורה סן דני" בכפר מנזר Clos de Tart ייסדו הנזירות הברנארדיניות, בשנת 1792, הוא נרכש ע"י משפחת Marey-Monge וב- 1932 הוא עבר לידיה של משפחת Mommessin, אשר נותרה מאז הבעלים היחידים של קלו דה טאר הוא נחשב "לגראנד קרו" אחד מהיינות הגדולים ביותר בבורגון כולה יין קלאסי, אלגנטי, עמוק ובעל טקסטורה קטיפתית. וכן אחד מארבעת כרמי הגראנד קרו של הכפר מורה-סן-דני הוא ממוקם בחלקו הדרומי ביותר ונושק לכרם בון-מאר. כאן במרתפי כמה מיקבי הכפר שוכנים יינות הנמנים על יינות הפינו נואר הגדולים בבורגון, ואשר בשנים מסוימות משתווים באיכותם גם לגדולים מ- Vosne Romanee כמו ה- Romanee St. Vivant או ה- .Richebourg. הכפר שמבול מוזיני- Chambolle-Musigny גובל בצפון עם מורה-סן-דני ומדרום עם ווז'ו. על המדרון הצפוני, בעל השיפוע הדרומי הפונה אל השמש, ממוקמים כרמי "פרמייה קרו" וכרם Bonnes-Mares, הלוא הוא אחד משני כרמי ה'גראנד קרו' של שמבול-מוזיני. בקצהו הדרומי של שטח הכפר, במעלה המדרון, נמצא כרם "גראנד קרו" נוסף, Musigny, אחד מכרמי הדגל של בורגון כולה. נמשיך לכוון בון ונגיע לכפרChambolle-Musigny שמבול מוסיניי, בכפר הזה מייצרים מועצת החכמים של בורגונדי את היינות האדומים העדינים ביותר בבורגון. להזכירכם שביקור ביקב בבורגון הינו ממש ככניסה לביתו הפרטי של היינן והבעלים. לכן לא יכולים לעבוד כל היום בלקבל אורחים מזדמנים. יינותיהם מכורים כבר מראש, אין להם כבר כמעט צורך בפרסום, אין הם מחפשים לקוחות חדשים וזמנם מוקדש במלואו על מנת להמשיך ולהפיק את אחד הטובים שביינות העולם. לכן חובה טכנית לתאם את הביקור מראש, חובה מוסרית היא להגיע בזמן ולנהוג בכבוד. חלק ארי מתעשיית היין בבורגון ראשיתה ותולדתה במנזרים הפזורים לאורכה ורוחבה של חבל זה. העדות הממחישה זאת היא כמובן ללא ספק מנזר "Clos "Vougeot משנת 1944 המנזר משמש את מקום מושבה של "אחוות אבירי טועמי היין" או בשמה הצרפתי Tastevin Chevaliers du La Confrerie des. מדי שנה טועמי היין מכריזים את היינות שזכו לעבור Taste vinage ולהיות מוכרזים כמשובחים ביותר מסוגם על ידי הוד מלכותם. בכרמי ה- 500 הדונם של גפני "קלו ווז'ו" מוגדרים כ- Grand Cru ומחולקים בין 84 בעלים אם בינתיים כולם בחיים. כל אחד מהבעלים מחזיק בנתח כלשהו בתוך חומות האבן לעתים כמה גפנים בודדות בלבד. הגדולה ביותר שייכת ל- Chateau de la Tour המונה 54 דונם. Chateau de la Tour הוא גם המבנה היחיד המייצר יין בתוך החומות. ושאר הבעלים מייצרים את היין ברחבי האזור, כל איש בכפרו והיקב שלו. המקדש הגדול של בורגון הוא Romanée Conti, לשם כמעט בלתי אפשרי להגיע ללא הקשרים הנכונים. ליקב יש את החלקות היקרות ביותר בבורגון וביניהן היהלום שבכתר, רומנה קונטי, שהוכיחה עצמה לאורך שנים רבות. אדמת וון רומנה יותר גירית, מה שעושה את היינות יותר עדינים. דומה שפיסות קרקע בודדות מאוד בעולם זכו לתהילה ולהתקדשות בעיניהם של רבבות של חסידים ומעריצי יין. כזו היא גדולתה וחלקת ההאדמה של- Romanee Conti פיסת אדמה קטנה זו מפיקה את אחד היינות המבוקשים, הנדירים והיקרים ביותר בעולם. בורגון חושבת באופן כפרי, היחידה הנשפטת והמדוברת היא הכפר. המוניטין של הכפר קובע מחירי יינותיו. לעומת זאת יש כפרים זוכים לכבוד ולתהילה כדוגמה שלפנינו, ואילו אחרים נגזר דינם בעבודה קשה ובמחירים נמוכים . נראה שאין כפר מבכל בורגון בעל שם ומוניטין ובעיקר אגדתיות כמו Vosne Romanee. הכפר עצמו נראה קודר ואפור. תריסים מוגפים, סמטאות קטנות ואפרפרות. יינות וון רומנה הנעשים בהקפדה ובמטרה להפיק יין איכות מספקים דרך קבע ייחודיות ואופי מאד מובהק של עדינות ושל דיוק, של נדיבות פרי אך של ארומטיות מלאת גוונים ומעל לכל מרקם משיי, מרוכז אך אלגנטי להפליא. הכפר "וון רומנה" שוכן על אחת מחלקות הקרקע המדהימות ביותר בבורגון כולה, על מדרונות בעלי ניקוז פנטסטי ומפנה מרהיב לכיוון השמש העולה, והחשוב מכול, התאמת הקרקע הגירנית והאקלים הקריר לזן הפינו נואר היא ללא ספק כפי שטבע סיפק "הטוב בעולמות האפשריים". המוניטין של וון רומנה ברוב המקרים מוצדקים ואין ספק שמדובר כאן בתופעת יציבות איכותית יוצאת מגדר הרגיל. לגבי המחיר, ראשית קטונתי ושנית העניין משני בחשיבותו לצורך העניין. באותה סביבה אנו יכולים להרגיש את אווירת הגבהים של חלקות האלוהים. כגון החלקות- Grands Echezeaux Echezeaux שתי חלקות גרנד קרו המצויות עדיין תחת המוניציפליות של Flagey Echézeaux, שזה מכבר הפכו כמיתולוגיות לגמרי . גם החלקה המדהימה, הקטנה והכה נדירה-Richebourg היא שייכת לקטגוריה גראנד קרו. כמוה גם החלקה Romanee St Vivant הגובלת ממש בכפר וון רומנה. החלקה האגדית "לה רומנה קונטי" המוחזק בידי יקב אחד ויחיד הנקרא בקיצור ה – DRC. דומיין דה לה רומנה קונטי. יקב זה מחזיק בחלקות Grand Cru רבות בעיקר סביב וון רומנה, ואף חלקה קטנה בכרמי Montrachet. היקב מוחזק כיום בידי שתי משפחות Villaine וממשיך משפחתה של לאלו ביז לרואה, הנרי פרדריק רוק. המשפחות מצליחות להפיק יינות עוצרי נשימה למי שיכול להניח ידו ולו על בקבוק אחד ויחיד. היקב שומר באדיקות על קריטריונים איכותיים וקפדניות ביותר. היבול זעום וקטן לכל דונם בחלקת רומנה קונטי! בציר מאוחר יותר משאר הכורמים באזור, חביות חדשות כל שנה, ייננות מסורתית בטמפרטורות גבוהות ובדרך כלל מתכון חריג משהו, תסיסה ללא הפרדת כל השזרות. אך אין ספק שעיקר הצלחתו של היין ובאופן כה עקבי, מקורו בטרואר/קרקע ועוד הנדיר והמשובח כל כך המצוי ברשות היקב. בפרט כשעוברים בין כרמי Romanee conti ו- La tache, שהם 'הדבר האמיתי' לחובב היין.
"מדאם לרואה", מהכפר וון רומנה "קוט דה נואי" בורגון ייננית מחוננת. שמה המפורסם ידוע מעבר לים, בעולם היין היא מעורכת ויינותיה מהלכים כקסם, כמעט ככישוף, על אוהבי ברחבי תבל ובצרת במיוחד. ולא בכדי. זוהי פסגת היינניות שניתן לחשוב. האישה עצמה היא טיפוס מעניין ומרשים למדי, שרואה עצמה כ"מנצח על התזמורת של הטרואר. בין ארבעת היקבים השונים אשר בהם היא מעורבת- " היקב דומן לרואה הוא בבת עיניה" הממוקם בכפר המיתולוגי וון-רומנה, נרכש על כרמיו בשנת 1988 מיורשיו של "שארל נואלה". בבורגון יש היררכיה ברורה בין החלקות, זאת יודע כל דרדק. "לה רומנה קונטי", "ולה טאש", "דומן לרואה", בראש הפירמידה. הכרמים נטועים בגפנים מבוגרות במיוחד המבוססות על הקלונים ישנים והטובים של זן הענב פינו נואר. הייננית המחוננת זיהתה את האוצר הגלום בהם והתוצאות המופלאות לא אחרו לבוא. העיבוד החקלאי בכרמי היקב היא ביו-דינאמית, הגיזום ספרטני במיוחד, והיבולים נמוכים. אשכולות קטנים לגפן, מאות בודדות של בקבוקים מכל כרם, לעיתים אפילו פחות. הויניפיקציה מסורתית, תסיסה באשכולות שלמים ללא הפרדת הענבים משזרותיהם, שבירת ה"כובע" במהלך התסיסה מתבצעת "רגלית" על ידי שני גברים שנכנסים לתוך מכלי התסיסה, התיישנות קצרה יחסית כשנה, חביות עץ חדש וביקבוק ללא הצללה וללא סינון. התוצאה יוצאת מגדר הרגיל עם ריכוז ועומק טעמים פנטסטי. אלו יינות שניתן ליהנות מהם כמעט בכל שלב בהתפתחותם. הם תמיד מרשימים בצורה בלתי רגילה. הגב' לרואה לא ממהרת לשום מקום, את יינות ה"נגוס" היא משחררת רק כשהם מוכנים. זר לא יבין זאת טרם התוודע וכיתת רגליו בין החלקות השונות, בין הייננים השונים ולמד על בשרו ועל שכלו תבנית נוף מולדת מהי.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה