
מסעדת אידי
מסעדת הדגים "אידי" באשדוד מסעדה במישור החוף הדרומי עובדת מזה 25 שנים כעסק משפחתי. מאז ועד היום הצליחה המסעדה לרכוש לעצמה מוניטין בארץ ובעולם כמסעדת איכותית המתמחה בבישול מאכלי -ים.
ברם, מידת היושר מחייבת אותי לומר ולמען ההגינות- שיש לי הכירות אישית זה למעלה מ-20 שנה עם בעל המקום אידי ישראלוביץ. אני מכיר אישית בגלגוליו השונים,בתחילה ממסעדת התחנה בפאתי נמל אשדוד, בהמשך דרך מסעדת אידי הראשונה בצומת אשדוד הצפוני, ועד המסעדה דהיום בר' הבושם 6 באשדוד.
שירה בציבור וקבלת שבת עוברים כחוט השני לאורך תולדות המסעדה בגלגוליה השונים,אז זה מובן מאילו שמדי ימי חמישי בערב תוכלו ליהנות מערב ים-תיכוני בשירי א"י ואווירה שמחה ומהנה.
לאורך השנים סעדתי אין ספור פעמים בכל מיני הזדמנויות, והיתה תקופה שהיתי אורח קבוע בערבי השירה בציבור וקבלת שבת.
מסעדת דגים עממית בלבוש יוקרתי, מבקרי המסעדות הרעיפו שבחים והתל-אביבים גילו את קסמי הנמל.לא רק יודעת לארח היא אהובת לארח. ואת זה אתה חש מרגע הראשון שאתה מתיישב לשולחן.
העיר אשדוד נחשבת כמטרופולין רב תרבותיות ואתני, ידועה בהכנסת אורחים- יש בה ריכוז של אוכל יוצא דופן, זה לצד זה דרים ביחד קוסקוס טוניסאי, טארטלטים צרפתיים, נקניקיות מרוקאיות חריפות והרבה מסעדות דגים ים תיכוניות.
התקשרנו להזמין מקום למסעדה יום קודם לכן ולא היה קושי מיוחד לקבל שולחן- אני זוקף את זה להיכרות האישית בינינו, התארחנו בחדר הכתום כפי שהם מכנים זאת הוא מעוצב: המראה האלגנטי יוצר צפיות במיוחד כאשר מדובר על ארוחת פינוק ספון העץ המקושט בעוגנים, דגים מפוחלצים ואבזרים ים מיוחדים, כמו גם אוסף תמונות המתעד את רבגוניות הווי אנשי הים שאסף אידי במהלך שנותיו. השירות כאן נעים ומיומן, חומרי הגלם טריים וטובים, מנות מקוריות שמצטיינות בפשטות ים תיכונית. וקרובים לחומר הגלם הבסיסי, בלי משחקים והתחכמויות. אידי דואג לא לקחת שום דבר כמובן מאליו., להיות תמיד עם היד על הדופק, לא להירדם בשמירה ולדאוג שכל אורח יצא מרוצה מהמסעדה.
עם נדשדש בדפי ההיסטוריה יתברר לנו במהרה ונגלה את סלט האיקרה וההרינג הכבוש, הנמצאים בתפריט מיום הפתיחה. לצידם מככבים מרק דגים, שרימפס מוקפץ עם חמאה, יין לבן ושום ותבשיל של דג ים עם ירקות שורש, ועוגת השוקולד הקרה שמככבת בתפריט הקינוחים כבר למעלה מעשר שנים, ואף אחד לא חולם לוותר עליה.
תפריט היין מבוסס ברובו על יינות ישראליים —לצד יינות בוטיק. עוד בתפריט: יינות מאיטליה, צרפת וספרד, אך לא מהרמה הגבוהה. מסיבה זו התמקדנו על יינות ישראלים- יינות הגולן, שרדונה, ומרלו.
לאחר שסיימנו להציק למלצר היין עם אינסוף שאלות לגבי השמפניה הוגשו לנו הכוסות.
מכאן והלאה החל גם האוכל לזרום לשולחננו. בתחילה הוגשו לנו שלוש צלחות קטנות, באירופה מכנים זאת אמוז: האחת עם ראשי שום, אפויים בתנור, השנייה סלט כרוב קצוץ, ועל השלישית פוק'אצה חמה,
ובמקביל צלחת אובאלית עם תריסר אויסטרים על מצה של קרח ולימון.ליד שמפניה צרפתית מצוננת לפי הספרים.
לפתיחה הזמנו ארבע מנות ראשונות: מנת שרימפס על ממרח אבוקדו, שהיתה מלווה ברוטב פיקנטי.
טרטר סלמון ברוטב וואסאבי, ביצי שלו וקוויאר/ סלמון ועירית קצוצה.
סלט ירקות חתוך קטן עם שמן זית ומיץ לימון.
קרפאצ'ו פילמידה. בניחוח אוזו(משקה יווני) והדרים,
מנות ביניים:
קלמרי ממולא בפירות- ים בנוסח ישראלי, היתה בעלת פוטנציאל מתקבל על הדעת.
שרימפס קריסטל לא מקולף בחמאה, שום ויין היתה חביבה.קיימת בעיה הרטובים הם מדי כבדים.
קוקי סאן ז'אק- ברוטב חמאה. זהו הבשר הלבן מאחת הצדפות המשובחות ביותר. טעמה המתקתק מוכר בכל רחבי העולם,. ומשמש להכנת מנות קלאסיות.
מרק דגים(בויאבז בשפה המקצועית) מבוסס: על אדרות דגים, פרנו, וירקות שורש, ויין לבן.
מנות עיקריות
פילה לברק במעטפת כרשה.
דג לוקוס אפוי בתנור הכנה מדויקת והכל כפי שצריך.
קינוחים
פרפרה חלווה-קרדיף של קרם חלבה
פאי אגסים.
עם יורשה לי להעיר: הרטבים לא נסוקים לגבהים, הם כבדים לטעמי,וזאת לא כפי שאמור להיות. רוטב שמנת או חמאה .
התוספות הנלוות למרכיב המרכזי של המנה מגושמות, זה מתבטא בהתבוננות רפלקטיבית, העשויה להביא לידי חוויה אסתטית ויצירה אמנותית, אך קיים פספוס בדרך.
תפריט היין לא מרשים במיוחד- יש לבדוק דרך להעשיר את תפריט היין בעוד מותגים מובילים.
מנגד יש לציין שיש הקפדת יתר על טריות המוצרים, וזה מתבטא בטעם החיך.
מסעדות כדוגמת אידי אשר מתבססות במיוחד על הדגה,לכן לא יכולה ואסור לה לנוח על זרי הדפנה. התמונה היום היא תמונה ברורה לחלוטין, קשה, מדאיגה, ומחייבת פעולה. נתוני הדיג מהעשור האחרון המתבצע מהים התיכון מראים ירידה תלולה של בין 30%-50% בשלל הדייגים בקרבת החוף ובעומק מבחינה מסחרית. במדינות העולם המתקדמות קיימת חקיקה ותקנות דיג מתקדמות בכל הקשור לדיג מסחרי נדרשים למלא את חוק.
במשך השנים פעלו בניגוד למקובל- התבצע דיג מוגבר בקרבת החוף ובעומק הים ע"י ספינות הדיג. דיג מסחרי בהקשר זה כולל את כל השיטות ופעילות דיג שמטרתה היא מכירת השלל.
האם המערכת האקולוגית הימית בישראל עומדת לקרוס? הרי דייגי ישראל לא זוכרים שפל כה חמור בכמות הדגה, דוגמת זה שהם סובלים ממנו עכשיו. לדבריהם, כמות הדגים בחופי ישראל הולכת ומתמעטת בקצב עקבי ומפחיד, תוך שחלק ממיני אוכלוסיות הדגים נעלמים.
זה נובע מפעילות דיג מוגבר המתבצע בישראל.בנוסף קיים דיג מסחרי בהקשר זה כולל עסקים ויחידים בעלי ספינות, סירות או ציוד דיג אחר., בין אם מקור הכנסה עיקרי או נוסף. הסכנה בתחום זו כוללת.
הסכנה העיקרית כמו בשאר העולם
הנזק נוצר בין השאר מהזרמות של חומרים מזיקים ורעילים למים, הקמת מרינות, מזחים, ייבוש יזום של אזורים ימיים וכל מיזמי בניה באזור ימי המשנה את קווי המתאר של החוף וקרקע הים שלרוב חוסמות את סחף החול לאורך קו החוף. מיזמים אלה משפיעים על מחזוריות הכיסוי והחשיפה של טבלאות גידוד לאורך החוף (ריפים) המהווים בית לאוכלוסיות הדגים, וקו החוף מהווה למעשה את בית היולדות של הים אבל סיבה משמעותית נוספת להרס היא דיג יתר הרסני לצד היעדר אכיפה. יישום חוקים ותקנות דיג בשילוב אכיפה וענישת גופים מזהמים יאפשרו שמירה על הדגה והסביבה הימית למעננו ולמען הדורות הבאים.