יום שבת, 1 בינואר 2011

אלזס

חבל אלזס קרועה במשך מאות שנים בין הגרמנים מזרחה והצרפתית ממערב,עם השפעות ותרבויות סותרות אחד את השני. ההצלחה בנישואין הללו מתבטאות בגלוי הארכיטקטורה, נשמע היטב בניב,ואולי המהנה ביותר נשמע בעושר לרוחבה של החבל ביין ובאוכל שלה. השפעתה של שרשרת אירועי העבר ניכרת עד היום המתאפיין בצביון ייחודי המשמר עירוב של שתי התרבויות.

חבל אלזס וחבל לוריין, הכוללים בתוכם את אזור Vosges, אזור Meurthe et Moseelle, אזור Meuse, אזור Moselle, אזור Bas Rhin, אזור Haut Rhin ואזור Belfort. במשך למעלה מאלף שנים היו אזורים אלו שדה-קרב עקוב דמים שידע סכסוכים עוד מתקופת ימי הביניים, וכמה מהקרבות הקשים ביותר של שתי מלחמות העולם.תושבי חבל אלזס פיתחו להם ערים אוטונומיות למחצה במהלך השנים עוד לפני שנכללו בתוך צרפת עצמה, כך שכיום ניתן למצוא שם אזורים מסודרים ונקיים בסגנון גרמני למדי. השילוב בין שתי התרבויות בולט במיוחד בערים היין הקטנות המפוזרות באזור ויוצרות את דרך היין המפורסמת Route du Vin.

באלזס , כרוב כבוש נקרא תמיד choucroute אבל לפעמים גבינות הוא Kase אך מהר מאד אתה מתרגל לחפיפה לניואנסים בין שתי התרבויות הגדולות הצרפתית והגרמנית, זו היסטוריה שלמה של מלחמות – חבל אלזס הוא אחד האזורים האהובים במדינה. לא במפתיע, הוא גם אחד היפים בהם ויש לו סיפור היסטורי מרתק. תראו כאן בתים יפים וישנים, קתדראלות מיוחדות ומרחבי טבע נהדרים.

האזור הזה התפרסם בעבר בגלל משהו אחר לגמרי לא בגלל האוכל או היינות המופלאים של האזור, אחד אלה בגלל אחד המבנים המפלצתיים שנבנו שהיו חסרי תועלת ביותר בהיסטוריה האנושית ווא בבניית "קו הבצורים מאז'ינו, זהו קו הביצורים שמפריד בין גבולה של צרפת לגבולה של גרמניה. למרות שקו ההגנה העצום הזה לא הצליח לעצור את פלישת הגרמנים ואף גרם לתחושת בטחון יתר מוטעית, מגיעים לכאן בכל שנה לא מעט תיירים כדי לראות את הפרויקט השאפתני הזה שסיפק, בין היתר, גם פרנסה עבור אלפי משפחות.

לאחר המלחמה, צרפת הייתה שרויה באווירה קשה – הצרפתים נאלצו להתמודד עם בעיית "הדור האבוד וכן עם חילוקי דעות על הדרך בה ראוי להתייחס לתושבי אלזס לורין,אזור אלזס לורין העשיר במחצבים, שהועבר לידיה של צרפת, עזר לה להיחלץ מהמצב הקשה בו היא נמצאה, והיום אנו אסירי תודה שזה מאחורינו.

שיאה של חבל אלזס הוא דרך היין האלזסית-דרך היין במלואה מתחילה במרלנהיים Marlenheim, הנמצאת מצפון לשטרסבורג, עוברת בסמוך לקולמאר Colmar ומסתיימת בואכה העיירה טאן Thann בדרום. האזור כמעט לא מוכר לתייר הישראלי אף שהוא מציע את הטוב שבטוב - בתים וכפרים ציוריים, שכמו נלקחו מתמונות נוף צבעוניות, אקלים אידיאלי ברוב עונות השנה, וכמובן, אוכל מעולה. כאן בכרמים המשתרעים מאופק לאופק, מגדלים זני ענבים, מהם מופקים כמה מהיינות הלבנים הטובים והמפורסמים ביותר של צרפת - ריזלינג, גוורצטרמינר, פינו גרי ואדלצוויקר.

ממערב גבעות רכס הווז' Vosges מנוקדות פה ושם במטעי תפוחים, המישור הנפרס במזרח הגבעות מעיד שלא מכבר היה מכוסה בשדות תירס, אך את העין מושך בעיקר בעונת תחילת הקיץ מראה המדרונות העטורים באלפי דונמים של כרמים אלזסיים מובחרים, שורות שורות ניצבים הגפנים דוממות, תלויות וירוקות במדרונות הגולשים ממרומי הגבעות אל תוך העמק הפורה ובינות לעליהן פזיזים קרניים של שמש של ערביים רכה. הדרך עולה ויורדת במדרונות ההר ולעיתים חומקת אל תוככי שדות התירס ומטעי התפוחים וגם אם יש לפעמים תחושה שאבדה הדרך, לא אלה הם פני הדברים. אם נשים פעמינו דרומה, תמיד יהא רכס גבעות הווז' מימיננו (ממערב) ותמיד נמצא כך את הדרך אל היעד הבא. מי שמזדמן בסוף עונת הסתיו לאזור המראה שונה בתכלית- הצבע הבולט הוא חום/צהוב בגוון סיינה, וסימנים אחרונים של גווני ירוק שונים בכל אשר תפנה את העין. העצים מנשירים את עליהם בצידי הדרכים עלים המכסים את המדרכות והאדמה ובכרמי הגפנים מתכנסים לתרדמת החורף.

בכל צד שאני מפנה אליו את עיני אני רואה כרמים ששורטטו כאילו ביד אמן. חלקם כבר בשלכת וחלקם נושאים עליהם את אשכולות הענבים האחרונים, מהם בעמק ומהם על מורדות ההרים, עוקבים אחרי מתאר הטבע והגבעות שבסביבה. פה ושם בולטים על קו הרקיע שרידי מצודות דרכים עתיקות, אשר בוודאי חלשו על הדרך האסטרטגית הזאת, המחברת בין מעברות נהר הריין ופנים צרפת. הכפרים והעיירות נראים היום כמו תמונות נוף נהדרות מימי הביניים הרחוקים וביקור בכל כפר או עירה הוא לחזור במנהרת הזמן לימים ההם. יש בתים שקירותיהם מעוטרים בציורים עתיקים ובפרסקו המתארים סצנות יין, כמעט בכל פינה מונחת חבית יין ישנה ולצדה מגוב חקלאי או כלי קציר. בינות לכפרים ולאורך הדרך תחומות חלקות הגפנים הגדולות בגדרות אבן או בגדרות עץ ובחזית כל חלקה ניצב פסלו של הצלוב, כסגולה לתנובת ענבים עשירה בתום עונת הבציר.

אוכלוסיית הכפרים מתפרנסת מן התיירות לא פחות מאשר מייצור יין. בכל מקום התנועה ערה וכל פינה עמוסה מבקרים יינות באלזס. בעלי היקבים, כמו שאר תושבי האזור נעימים ומסבירי פנים. באלזס כל יין אדום נתפס כחריג ויוצא דופן בטעמו, פשוט כי מייצרים שם בעיקר יינות לבנים, היין האדום היחיד המיוצר באלזס הוא הפינו נואר Pinot Noir - יין בעל ארומה של פירות יער ודובדבנים, המתאים להפליא לארוחות שבהן מוגש בשר אדום. באלזס מגדלים כמה זנים של ענבי יין, אשר היו לשם דבר בגסטרונומיה הצרפתית בפרט והעולמית בכלל. רוב היינות הם לבנים, והזן המוביל הוא הפינו בלאן Pinot Blanc - יין צעיר וטרי הנמזג כמעט בכל פונדק ומלווה את המנות הקלות כגון עוף, דגים ובשרים קרים. סוג יין נוסף וייחודי הוא הטוקאיי פינו גרי Tokay Pinot Gris - יין לבן בעל גוף וארומה, שטעמו העשיר והמורכב מציע תחליף נהדר ליינות האדומים הטובים שחסרים באלזס. הטוקאיי נמזג בארוחות שבהן מגישים בשר לבן ושאר מעדנים. מי שרוצה לטעום מהטובים שביינות אלזס, יוכל לעשות זאת בביקור ביקבים בעלי מוניטין בינלאומיים כגון יוגל Hugel, טרימבאך, זינד-הומברכט ולאון באייה, יש ורצוי לתאם את הביקור מראש.

הכרמים נטועים במדרונות של גבעות רכס הווז' שעל גדות נהר הריין בצד הצרפתי,לאורכה של הדרך ממוקמים מאות יקבים משפחתיים וקואופרטיביים, המציעים טעימות, חינם, של תוצרתם. השלט הנפוץ ביותר לצידי הדרכים הוא "טעימות" Degustation. יינות אלזס שונים מיינות המיוצרים בחבלים אחרים בצרפת. ראשית, מאחר שהחבל החליף ידיים כמה וכמה פעמים בין גרמניה לצרפת, רבות מהגפנים הנטועות שם מוצאן מגרמניה, והיינות בחבל ארץ זה דומים באופיים ליינות גרמניים יותר מאשר ליינות צרפתיים. אפילו עיצוב הבקבוקים, בעלי הצלעות הארוכות והתלולות, דומה לזה של הבקבוקים הגרמניים. אלא שאדמת אלזס שונה מאוד מהאדמה שנמצאת במרחק קילומטרים ספורים בלבד בגרמניה, ולכן היינות האלה הם בעלי אישיות ייחודית. בנוסף לכך, בניגוד לרוב היינות הצרפתיים, הקרויים על שם אזור או עיירה, יינות אלזס הם בדרך כלל יינות זניים שקרויים על שם זן הענבים שממנו יוצרו.

הדרך מתפתלת בין פונדקים קטנים ומסעדות עממיות ועשרות יקבים, עיירות קטנות צרפתיות בנויות כדוגמת העיירות שבגרמניה הסמוכה, סמטאות צרות עם בתי אבן ועץ בני מאות שנים. בתים בצבעים שונים –חלונות ומרפסות מעוטרות בעציצים עמוסים בפרחים,לאן שתפנה עינך יתקלו ביקב ה משפחתי המייצר יין אחד או שניים חלקם חצי תעשייתיים עם מגוון רחב של יינות איכותיים. בעונת הבציר ולאחריה הרחובות ספוגים ריח יין, ממש כך. אפשר להשתכר רק מאדי היין שבאוויר.

מסעדות אלזס מצטיירות כחזיונות המשובצת מפות אדומות, שעליהן מונחות ערימות של choucroute או כאלה המועדפים Baeckeoffe אלזסי הישן.חדרי אוכל עם תקרות גבוהות, שולחנות גדולים ונעימיםNot that any of these are bad, it just wasn't what I thought Paris needed today. כוסות יין נוצצות כשמש, צלחות לבן צחור, החבצלות לבנות בתוך אגרטל זכוכית בגודל גורד שחקים וכוס יין צוננת של בלאן פינו האלזסי מה צריך יותר מזה. התפריט מעט מבלבל, עם שילובים בלתי צפויים מסורתיים, כגון כרישה ומקרל, dorade עם צדפות בכל תבשיל, גזר, צימוקים ותמרים ,סלט ירקות חמים לפת פנה, ארטישוק ירושלמי טובל מרק טעים, ועליו פרוסות דק של ג'מבו - תפוחי אדמה זעירים בקליפתם. כבד אווז על קלחת עלי חסה טרייה- אך כאשר הצלחות מוגשות לשולחן הפחדים נעלמים כלא היו.


בקרבת היקבים נמצא גם בית אוכל המגיש מנות אופייניות: טארט בצל Tarte a l'oignoon, שוקרוט Choucroute או קדירת בק-אוף (Baeckeoffe), המכילה שכבות של נתחי בשר חזיר, בשר כבש, בשר בקר, שומן חזיר ותבלינים וביניהם פרוסות של תפוחי אדמה אשר הונחו בלילה במשרה של יין ריזלינג, ונאפו בתנור בבוקר.

לאחר כמה טעימות לאורך הדרך חשים את הרעב שמדגדג את הקיבה ואין טוב מזה לסבת אל שולחן בפונדק על אם הדרך ולהזמין צלחת שוקרוט העמוסה כרוב כבוש חם, פיסות בצל ונתחי בשר עם נקניקיות עגל עם בקבוק יין לבן מענבי סילוואנר Sylvaner, ההולם ביותר את המעדן המקומי, הגרסה המתוחכמת של הקלאסיקה האלזסית היא: Presskopf is a savory terrine made with chunks of pork. Presskopf הוא טרין מתובל עם נתחים של בשר חזיר לסיום יש לקנח בגבינת מונסטר טיפוסית. זהו אחד מתפארתה של אלזס מסעדותיה מציעים מגוון יוצא דופן של טעמים Visitors to the region should taste it all, from the elegant sophistication of the Michelin three-star Auberge de l'Ill in Illhaeusern to the rustic friendliness of the Winstub Arnold in Itterswiller. המבקרים באזור צריכים לטעום הכול, מן התחכום האלגנטי של שלושה כוכבים מישלן עד למסעדה הפשוטה באזור, למעשה קשה לאכול רע לאורך חבל אלזס.

פעמנו דרומה כשרכס הווז' מימין ומשמאל נפרס המישור הפורה ששדותיו עמוסי התירס ממתינים לקוצרים ובין שתי יחידות הנוף האלה צמחו הכרמים הבלתי נגמרים.

היין משובח בוודאי האוכל- כשעולים בזיכרוני אותם טעמים, אני מוכן להניח הכול, לקפוץ על המטוס הראשון לצרפת ולחזור אל חיקו של האזור הזה. Nowhere else in France is there such an enormous difference between traditional regional cooking--in this case, hearty and distinctly German-rooted--and the polished presentation of Paris-inspired haute cuisine. בשום מקום אחר בצרפת יש כזה הבדל עצום בין בישול אזורי מסורתי - במקרה שלפנינו מורגשת בבירור הבישול הגרמני המושרשת היטב בטעמיה של אלזס - ואת המצגת כולה מלוטשים בהשראת המטבח הגורמה בפריזאי. Yet Alsace excels at both, sometimes in the same restaurant at the same meal. עם זאת של אלזס לפעמים באותה מסעדה באותה ארוחה.

כמובן, ישנן מלכודות לתיירים בדרך היין בכל הקשור לגסטרונומיה אוטנטית יש זיופים והמסעדות האלה אינן המספקות תמונה בהירה,אדם מבין יכול למנוע את רוב החסרונות הללו על ידי סימון רמז אחד מכריע- וזה דרך תפריט היין. תפריט קצר עםA poor wine list--with incomplete information or inadequate selections--almost invariably signals a disappointing restaurant. רשימת יינות עניים תמיד מאותת מסעדה מאכזבת. But you can avoid most of these pitfalls by checking one crucial clue: the wine list.כשמדובר יין צרפתי, אלזס שוב האזור מוזר, עם הזנים הגרמני שלה, מנוסח בגרמנית ועל הגמוניה של יינות לבנים. עם זאת המסעדות הטובות תמצא ברשימה תפריט יין טיפוסית,יין אלזסי ליד יינות בורדו ובורגונדי יינות אלזס עשוי להתמקד מפיקים הטובים מהעיירות הסמוכות.

חובבי היין יכולים להסתכל בחשדנות על האזור המייצרת בעיקר יינות לבנים, אבל בטווח שטעמי היינות האלה הוא כה גדול עד כי הם גמישים מאוד עם אוכל לדוגמה: Muscats make aromatic aperitifs; Pinot Blancs, light and fruity, go well with salads, quiches and the wonderful onion tarts; most of the sommeliers recommended Riesling with choucroute, and it's also delicious with the local fish dishes; Gewürztraminer makes an unforgettable match with the powerful Munster cheeses that are a specialty of the region. Muscats הפוך אפריטיף ארומאטי, "פינו בלאנק" הוא פירותיי, הולך טוב עם סלטים, קישים וטארטים בצל, ה- מלצר היין sommeliers ממליץ על ריזלינג למנות הדגים המקומי, ויין גוורצטרמינר עושה במשחק בלתי נשכח עם עוצמה גבינות המונסטר שהם המומחיות של האזור. מי שרוצה ללמוד ממקור ראשון ומפי העושים במלאכה על הגיאוגרפיה והגיאולוגיה של האזור, ולהכיר את הטרוארים השונים ואת סודות הכורמות והיינות האלזסית, תוך דגש על ההבדלים בגישות וביינות של כל יקב עליו לבקר באזור, ולהשלמת החוויה בין היתר יצטרכו לטעום ממיטב הקולינריה של מסעדות אלזס.

מסעדת- L'Aubrge de l'Ill
2 rue de Collonges au Mont d'Or, Illhaeusern Telephone (011) 33 3 89 71 89 00 Open Lunch & dinner, Wednesday through Sunday Cost Very expensive Credit cards Visa, MasterCard, American Express, Diners Club העלות יקרה Best of Award of Excellence The picturesque, half-timbered Auberge de l'Ill sits beside the Ill River in the tranquil village of Illhaeusern, on the plain east of the Route des Vins. המסעדה ציורית מאד, עשויה מעץ ממוקמת ליד נהר חולה בכפר השליו של Illhaeusern, ממזרח כביש Vins. Run by the Haeberlin family for nearly a century, the restaurant won its third Michelin star in 1967 under chef Paul Haeberlin, whose son Marc, 42, is currently the chef de cuisine. המנוהלת על ידי משפחת Haeberlin קרוב למאה שנה, המסעדה זכתה בכוכב מישלן השלישי שלה בשנת 1967 תחת השף פול Haeberlin, The restaurant has expanded over the years; what is now the reception area was once the entire dining room. המסעדה התרחבה במשך השנים, מה שהיום נקרא אזור הקבלה היה פעם חדר האוכל Paul's brother Jean-Pierre, who still greets customers, put together the mix of antique furniture and contemporary art that gives the Auberge its flair. אחיו של ז 'אן פול פייר, עדיין מקבל לקוחות, תמהיל של הריהוט עתיק עם אמנות העכשווית שנותן כשרון מ שלה. יש לציין שהמסעדה משתמשת במרכיבים מקומיים ובמנות מסורתיות כבסיס לטבח המעודן הקלאסי הצרפתי.

לדוגמה: מנת דג קרפיון מטוגן בשמן עמוק כבוד למסורת המקומית הכפרית, הדג מוגש עם רוטב עדין של עשבי תיבול טריים. מנה נוספתLoin of lamb wrapped in cabbage is served with olive-studded mashed potatoes, a specialty of nearby Munster. ירך טלה עטוף עלי כרוב מוגש עם פירה זיתים , טרין כבד אווז, גלידה עשירת טעמים ועוד. An outstanding wine list and an exceptional sommelier, Serge Dubs, make it easy to match the meal.רשימת היינות ארוכה ומצטיינת הבחירה מתמקדת ב- 450 יינות אלזס ליד רוחב גדול יינות בורגונדי אדום ובורדו אדום ולבן. http://www.dininginfrance.com/auberge_alsace.htm

מסעדת Le Cerf ממוקמת בעירה Marlenheim שהוא מהווה הגבול הצפוני של כביש des Vines, מרחק שעה נסיעה מהעיר שטרסבורג. The Husser family has run Le Cerf (an old relais de poste, parts of which date to 1749) since 1930, winning its first Michelin star in 1937 and its second in 1986 under current chefs Robert and Michel Husser. משפחת Husser הבעלים את הרלו שטו והמסעדה,השף: Michel Husser מלצר היין הראשי- Audrey Klein בעלת 1 כוכב מישלן., תפריט נרחב עם מנות קלאסיות אלזס הצרפתי המסורתי וטעמים נועזים של מאכלים מסורתיים אשר מתעדכנים מדי עונה בשנה- בשרים יוצאי דופן כגון כבד אווז מעושן, נקניק דם שנעשו בבית, בשר חזיר מעושן המקומי קוויאר,לנגוסטין נהרות,רביולי ממולא מוגשות במרק בטעם סוג של סלרי הבר ועוד. יש לה תפריט יין טוב מציעה 150 יינות אלזס, יחד עם מגוון טוב משאר יינות צרפת. המסעדה נוחה אבל לא מיוחדת במינה. The attached inn offers small but well-furnished rooms. הפונדק המצורף מציע חדרים ללינה ומרוהטים היטב,השירות מקצועי וידידותי מאד. http://www.dininginfrance.com/le_cerf.htm
30 rue du General de Gaulle, Marlenheim Telephone (011) 33 3 88 87 73 73 Open Lunch & dinner, Thursday through Monday Cost Very expensive Credit cards Visa, MasterCard, American Express, Diners Club
Marlenheim is the northern limit of the Route des Vins, about an hour's drive from Strasbourg. זו לא בדיוק העונה של בציר הענבים- והאירועים סביב הבציר הם מאחורינו אך לאורך דרך היין נוכל למצוא אטרקציות קולינארית לרוב,לצד עיירות הציוריות ,עם שלטים מאד מיוחדים מעל כל כניסה לחנות או בית מלאכה,בתים ציוריים,מסתובבים שם כמו בתוך תפאורה של סרט.

לקולמאר:Colmar עיר הבירה של ארץ היין אלזס-העיר קולמאר שבחבל אלזס, עיר שמספקת הצצה חטופה אל ימי הביניים באמצעות המרכז העתיק והציורי שלה, המורכב מרחובות צרים ובתי עץ. הקסם האמיתי של העיר העתיקה של קולמאר טמון בעובדה שאין שני בתים במקום הבנויים באותו סגנון או באותו גובה כך שלמעשה העיר מצטיינת באי הסימטריה שלה. קולמאר ידועה גם בשמה השני "ונציה הקטנה". השם ניתן לה עקב הדמיון לוונציה בגלל הנהר העובר בתוך העיר, בין הבתים, שבו ניתן לשוט בסירות כמו בוונציה. מדובר בעיקר בשכונה עתיקה שהיא לבה של "ונציה הקטנה". הבתים בסגנון טיודור לאורך נהר לוש בדרום העיר העתיקה.

מסעדת Au Fer Rouge ממוקמת בעיר קולמאר בית המאה ה -17 בחלק העתיק של קולמאר בכניסה הראשית נבחין תקרות גבוהות,הנתמכות ע"י קורות עץ, וחלונות מקושטים עם זכוכית צבעונית. המסעדה משלבת אווירה עתיקה עם מזון חדשניים, התפריט הוא אלזסי קלאסי עם צביטה צרפתית אלמנטים של מאכלים מסורתיים משולבים בתבשיל טעים מודרני עשיר.המסעדה מגישה דג נהר מים מתוקים ממולא פטריות ובצלצלי שאלוט מוגש על מצע של כרוב, ברוטב שמנת מתובלת בייקון.או צלחת של langoustines בגריל, מוגש עם ריזוטו עירית ורוטב בלסמי בגישה ים תיכונית.תפריט יין טוב ברובו יין אלזסי כולל גרמני- עם שילוב יין בורגונדי ובורדו.

מסעדת- Armes Aux de Frenc ממוקמת בעירה , Ammerschwihrבמהלך מלחמת העולם השנייה העירה נחרבה כליל ושוקמה מחדש. 2 חדרי אוכל מעוצבים עם עץ ממורק,על הרצפה מתפרס שטיח ישן פרחוני עבה אוסף מקסים מסין Lunéville -בעל כוכב מישלן. השפים הם האחים פיליפ פרנסואה גרטנר ממשיכי המסורת של אביהם- דיוקן של אביהם, פייר, שולט באחד בחדר האוכל, בתמונה, פייר הוא מחזיק מגש של choucroute. התפריט על טהרת המטבח הקלאסי הצרפתי- המסעדה מציעה מנה עשירה והרמונית פילה מטוגן מוגש על גבי אטריות, עם רוטב שמנת חלקלק לשלמות המנה מומלץ לשתות יין ריזלינג בוגר.או squabקלוי מוגש עם כרוב מבושל עם בייקון ובצל.תפריט יין עשיר מעל 600 סוגי יין כולל יין מאזורים אחרים בצרפת בורגון ובורדו.

מסעדת מקסימיליאן- Maximilians בעירהOstheim, Zellenberg בלב ארץ היין השף והבעלים ז'אן מישל Eblin- בעל כוכב מישלן חדרי האוכל הם נוחים, עם שולחנות גדולים, מעוצבים יותר כמו בית פרטי מאשר מסעדה, הקירות ברובן הם זכוכית שנותנים תצוגות מדהים הכרמים,מקסימיליאן הוא מקום דיסקרטי לארוחת צהריים עסקית עבור המקומיים ולכל מי שמזדמן למקום- התפריט מתמקד על המטבח העכשווי הצרפתי עם ניואנסים מהטבח הקלאסי י- ללא נגיעה באוכל המסורתי של האזור. התפריט מלא ניגודים בין חם לקר, בין גלם למבושל וכך הלאה. טרין כבד אווז עם כרישה מאודה בויניגרט langoustines' בעיטור מלפפונים,גרסה של גולש מיוחדת, לובסטר צלוי ועוד.
Route d'Ostheim, Zellenberg Telephone (011) 33 3 89 47 99 69 Open Lunch, Tuesday through Sunday; dinner, Tuesday through Saturday Cost Moderate Credit cards Visa, MasterCard, American Express, Diners Club תפריט היין משקף את האוכל יינות אלזסיות לצד יינות גדולים מבורגונדי ובורדו.
http://www.le-maximilien.com/

מסעדת Auberge du Schoenenbourg ממוקמת באחד מהעיירות הציוריים ביותר בחבל אלזה ונחשבת ביהלום של הכתר
2 rue de la Piscine, Riquewihr Telephone (011) 33 3 89 47 92 28 Open Lunch, Friday through Tuesday; dinner, Thursday through Tuesday Cost Expensive Credit cards Visa, MasterCard, American Express המסעדה ממש מחוץ לחומות Riquewihr-מסעדת Auberge Schoenenbourg היא טבעית עבור אוהבי היין. It sits at the base of the Schoenenbourg grand cru vineyard, and the view through the restaurant's windows affords a fine panorama of its terraced slopes. היא ממוקמת בבסיס בכרם המסווג גרנד קרו-CRU, מבעד לחלונות המסעדה נשקפת נוף ופנורמה יוצאת מהכלל של המדרונות המדורגים של הכרמים.המסעדה מחזיקה כוכב אחד של מישלן, מציע שילוב של מטבח צרפתי מסורתי האלזסי עם מטבח מודרני, בדגש על האחרון. השף פרנסואה Kiener, יליד אלזס,בתפריט המסעדה ניתן למצוא- בצק עלים של סרטנים ברוטב פרנו ופירה שומר עדיין וטעים מאוד, בשר טלה צלוי עם קונפי שום שילוב מאוזן היטב, המומחיות של הבית הוא כבד ברווז, ברוטב עסיסי ועוד. תפריט יין טוב המשלב בתוכו יינות אלזסיים עם יינות בורדו ובורגונדי.http://www.auberge-schoenenbourg.com/

Les Tommeries à Château d'Isenbourg
Rouffach Telephone (011) 33 3 89 78 58 50 Open Lunch & dinner, daily Cost Very expensive Credit cards Visa, MasterCard, American Express, Diners Club Château d'Isenbourg, ממוקמת על רכס של כרמי יין, החולש על העיירה Rouffach There- ומסעדת Les Tommeries ממוקמת בתוך מרתף מקומר של הטירה, בעלת שני חדרי אוכל, המרכזי שבניהם מעוטר בקישוטים מימי הביניים- חרבות מפוחלצים למיניהם ועוד, הרצפה ציפוי עץ decors ועליה מעוטרת שטיחים בסגנון מ- המאה ה -18, קהל המבקרים הוא קהל אמיד- הכולל דיפלומטים רבים משטרסבורג. התפריט מבוסס על אוכל מסורתי אלזסי עם קריצות לאוכל המודרני- בין היתר מציע המטבח Beignets של רגליים צפרדע מוגש עם גרגר הנחלים מטוגן עם שום רוטב חמאה מנטה,טרין כבד אווז, המחירים הם גבוהים מאד,המסעדה עושה עבודה טובה יותר להעביר את הרושם של מותרות ויוקרה. תפריט היין סביר הכולל בתוכו יינות אלזסיים מסורתיים עם שילוב יינות מבורדו ובורגנדי.

http://www.hotel-chateau-d-isenbourg-rouffach.federal-hotel.com/page_en_1.html
Alsace's most formal dining experience is in the vaulted cellars of its most expensive hotel, the Château d'Isenbourg, which perches on a ridge of vines that dominates the town of Rouffach.There are two main dining rooms, one decorated in medieval trappings of armor, swords, antlers and tapestries, the other more 18th century in style, with painted wood paneling.

They have plenty of time to study it, because the wait between courses extends to nearly 45 minutes, a delay our waiter assured us is normal. מסעדת Buerehiesel ממוקמת בעיר 4 Parc de l'Orangerie, שטרסבורג. השף AntuanWestermann נחשב כאאוטסיידר כשמדובר בפנתיאון של שפים צרפתיים בעבר היה בעל שלשה כוכבי מישלן היום אפס- הוא אוטודידקט, בעיקר מתוך עבודה קשה, הוא דוגל למודרניזציה במאכלים אזוריים מסורתיים
4 Parc de l'Orangerie, Strasbourg Telephone (011) 33 3 88 45 56 65 Open Lunch & dinner, Thursday through Monday Cost Very Expensive Credit Cards Visa, Mastercard, American Express, Diners Club
Chef Antoine Westermann is an outsider when it comes to the pantheon of France's Michelin three-star chefs.,למרות הטעמים החזקים הוא משיג עידון ואלגנטיות מדהימה. המסעדה ממוקמת בתוך בפארק ירוק מקסים בשכונה מגורים אמיד של העיר שטרסבורג. באווירה תוססת ועליזה המסעדה בעלת 70 מקומות ישיבה, נחשבת לאחד המסעדות המבקשות בעיר בעיקר בגלל השיק שלה. התפאורה היא קומבינציה של ישן עם חדש שלעצמה היא מעניינת- ממוקמת בבית מעץ ממאה 14 – בעלת שני חדרי אוכל, הקטן בחלקו העתיק של הבניין, והמרכזי באגף החדש הכולל תוספות עכשוויות תפאורה מודרנית ועוד- תפריט יין עשיר מעל 800 סוגי יין כולל יינות בורגונדי ובורדו. http://www.dininginfrance.com/buerehiesel_alsace.htm .http://www.buerehiesel.fr/EN_index.asp

מסעדת Au Crocodile ממוקמת בעיר שטרסבורג-מוסד מעל 200 שנה בעבר בעלת 3 כוכבי מישלן היום רק שניים. בבעלות השף אמייל יונג מאז 1971 ילד חבל אלזס את מלאכתו במטבח החל כבר בגיל 17 לצד אביו, סגנון הבישול שלו מעודן, למרות שהבסיס הוא כפרי מסורתי שנותר הכוח האמיתי שלו. ההכנות במטבח דורשות זמן ומחשבה לכדי שלמות ומורכבות הרמונית. למזלו של המטייל השף יונג אוהבת יין כמו מזון -His 45,000-bottle cellar won a Grand Award from Wine Spectator in 1993, and today the list is an incomparable archive of Alsace, with hundreds of wines dating back to 1959. מרתף היינות שלו מונים מעל 45000-בקבוק בשנת 1993זכה בפרס הגדול של יין ספקטייטור.אוסף היינות של יונג הוא הגדול בכל חבל אלזס עם מאות יינות ישנים משנת 1959 ה- Sommelier הראשי גילברט Mestrallet הוא בחור מלוטש יודע היטב מה מצוי במרתף היין, זה מקום מצוין לבחון יינות כגון: טוקאי, פינו גרי, גוורצטרמינר, וריזלינג אשר הולכים טוב עם אוכל. הפנים של מסעדת Au Crocodile הוא אלגנטי בצורה קצת פרובינציאלית, עם ציור בד ענקיים מ 1874 שצוירו במיוחד עבור המסעדה מגלה את השורשים האמיתיים שלה. It portrays a Strasbourg square on fair day, with peasants eating, laughing and celebrating the pleasures of abundance. והמתאר רבועים בעיר שטרסבורג ביום בהיר, עם איכרים אוכלים, צוחקים חוגגים את תענוגות שפע. http://www.au-crocodile.com/

לסיכום מסעדת L'Arnsbourg שף ראשי ובעלים-Jean-Georges Klein בעלת 3 כוכבי מישלן ממוקמת במקום פסטורלי בקרבת הכפר Baerenthal בצפון מערב חבל אלזס.משלבת מטבח מסורתי עם מטבח חדש במיוחד שהוא המטבח המולקולארי.מדורגת בעשירייה הפותחת במסעדות צרפת- ובחמישים המסעדות הטובות בעולם. לטעמי זוהי היהלום שבכתר. יש באמתחתה מרתף יינות עשיר במיוחד שכולל מכל טוב ביינות צרפת ומהמפורסמים שביניהם.

http://www.dininginfrance.com/arnsbourg.htm

http://www.relaischateaux.com/en/search-book/hotel-restaurant/arnsbourg/