My personal feeling and experiences are that this time of travel changes throughout the year. During early part of hunting season I have found that deer travel the best during the evening.the time eaiting well good food. and dring good wine's.
המשבר הפיננסי שמתחולל מול עיננו במדינות אירופה וארה"ב לא פסח על רוסיה למרות שזאת מנסה לבדל את עצמה מיתר כלכלות העולם.। משבר האשראי גבר ואת אותותיו אנו רואים גם בשוק ההון הרוסי. מדובר בהפסדים הגדולים ביותר מאז משבר – 1988. בעלי ההן הרוסי, (שאנו מכנים אותם אולגרכים) אינם חוששים מהפסדי העתק שנגרם להם- מה שמפחיד יותר מכל הוא להפסיד את הנכסים עצמם.
למרות ההכחשות מצד הממשל מאחורי הקלעים מתנהלת חלוקה מחודשת של הרכוש והחלפת האליטותהכלכליות. ההיסטוריה משחזרת את עצמה.כפי שמשבר של סוף שנות השמונים הביא לעלייתם של האוליגרכיים, כאשר לידיהם נפלרכוש שלא חלמו עליו בעת ההפרטה הגדולה בתקופת שלטונו של הנשיא בוריס ילצ'ין, כך המשבר הנוכחי עלול לסמל את שקיעתם. כלכלנים ואנשי מקצוע בתחום אינם מטילים ספק בכך שחלק נכבד מההון הזה יושקע ברכישת שליטה בחברות שהופטרו בעקבות קריסת ברית המועצות לשעבר באופן רשמי. בתחילת שנות התשעים היואלה האוליגרכיים שהכתיבו למדינההצמאה לכסף אילו נכסים למכור להם ובאיזה מחיר. עכשיו, כאשר האוליגרכייםבצרות, המדינה תקבע מה יצטרכו למכור לה ולפי איזה שווי. במצב שבו נתוןשוק ההון הרוסי כיום הממשלה הופכת לשחקן המרכזי בו.
זמן קצר חלף מאז שמחירי הנפטעלו תוך זמן קצר בתנודות חריפות, וגרמו להעלאה ניכרת בהוצאות הייצור של המדינות המייבאות מוצר חיוני זה. נוסף לכך חלו התייקרויות, אם כי לא באותו שיעור, של חומרי גלם אחרים, דבר שהגביר אתהקשיים הכלכליים בעולם
אך מעל לכל חוששים ברוסיה מצניחה במחירי הנפט, להם יש השפעה מכרעת על הכלכלה העולמית. ככל שהם מתקרבים לרמה של 70 דולר לחבית כך גובר החשש כי הכנסות המדינהירדו בצורה ניכרת ועמן רזרבות המט"ח שהיו למקור הביטחון של הממשל הרוסי.הוכחה לכך אנו שומעים מראשי מגזר האנרגיה הרוסי הטוענים כי הם מצויים בקשיים פיננסיים בעקבות ירידה משמעותית במחירי הנפט בשווקי העולם.
ברוסיה מציינים כי המגמה השליליתבשוק ההון נובעת מירידות שערים חדות בבורסות אסיה ובארה"ב. ובנוסף מחשש שהכלכלה האמריקאית נכנסת למיתון מחמיר. המצב משרה אווירהשלילית בבורסה. ואינם מאפשרים למדדים להתרומם. לזה יש להוסיף את משברהנזילות ומחנק האשראי בו שרויים אלו שיכלו להציל את המצב, והיו רוציםלרכוש מניות של חברות רוסיות הנסחרות במחירי רצפה.
המפולת בשוק ההון הרוסי גורמת הפסדי עתק לאלה המושקעים בחברות מקומיות, המחזיקים במניות ובאיגרות חוב ומנהלים באופן כללי פעילות במשק. בעלי הון רביםהפסידו מיליארדים, אבל היה גם מי שעשה הון עצום ועתיד עוד להרוויח הרבהמאוד מהמשבר שפקד את רוסיה.
בגלל המיתון שבאופק וההאטה הכלכלית האמריקאית מתחילה לתת את אותותיה- בביקושלנפטקטן, המחיר נחלש ומתקשה לפרוץ לגבהים חדשים.
גם בועת הנדל"ן הרוסית משתתפת בחגיגה העגומה ובכך מגיעה לסיומה המצער של בועת הנדל"ן. ומפילים לקרשים את הענף שנחשב לאחד המצליחים ביותרברוסיה עד לפני שבועות מעטים.וכל זהבעקבות המשבר העולמי: ברקע נשמעים דיווחים לא מעודדים החושפים שפרויקטים רבים של נדל"ן במדינהדממו לחלוטין כיוון שהיזמים מתקשים בימים קשים אלה לקבל מימון להשלמתם, והכלעל רקע מחנקהאשראי העולמי והסיכון הרב לעתידם של הבנקים הרוסיים.וכן שיעורי הריבית הגבוהים לוחצים אלהקיר את יזמי הנדל"ן.
המשבר הכלכלי העולמי הפוקד את העולם כולו מצריך פעולהדחופה ומשותפת, ברור לחלוטין שהגיעה העת לקבל החלטות חדשות מוסקבה דהיום סופגת מכות קשות, המדדים הרוסיים צונחים צניחה חופשית, בשל המשך הירידות במחיר הנפט והמתיחות הגיאו-פוליטית מול גיאורגיה והמערב ואין אור בקצה המנהרה.
איזור טוסקנה שבאיטליה- משתרע בין שרשרת הרי האפנינים במזרח, ועד לים הטירני במערב. נחשבת למתיירת ביותר בארץ המגף. בשטחה לא מצוי-הרים עוצרי נשימה וגם לא נהרות שוצפים. המראות הקלאסיות הם גבעות צהבהבות דימונוטוניות. איזור טוסקנה ידוע באור שמש רך וזהוב המלטף את הגבעות הנמוכות, עליהן שתולות בקפידה שורות של גפניםמטופחות היטב, מהן יפיקו יינות משובחים ביותר. פה ושם מבזיקים עליהםהכסופים של מטעיהזיתים, ומרחוק שדה חמניות צהוב משתרע עד האופק, שבשעותשקיעה נראה כסגול. האדמה המבצבצת בין הכרמים אדומה כמו צבע גגות בתיהאיכרים.יתכן ונופיה נועדו להרגיע ולרפד בנחת את סערת החוויות שהיאמציעה לתייריה. טיול בחבל ארץ זו מאפשר להתענג על פסליה, כנסיותיה, ועל הפסטות המשובחות, וכמובן על שמן הזית , ובעיקר על מיטב היינות שמופקים באיזור זה.
טוסקנה. מזוהה יותר מכל ביינותיה- בחבל ארץ נמצא את הקיאנטי המפורסם - Chianti
יינות טוסקנה מציבות את איטליה במקום מכובד על מפת היין העולמית. הזן השולט הוא: זן הסאנג'יובזה, מופיע אצלה כמעט בכל יין, זה הזן השולט, מהקינטי הקלאסי ועד לגרסאות המודרניות של היינות הסופר טוסקניים.
טיול רגלי בעיר פירנצה מרחיב אופקים לכל הדעות,ובכל מקום תיתקלו ביצירות שחקוקות בזיכרונכם התרבותי.יצירות האמנות האגדיות אינן משתנות, על כן אין עוררין שפירנצה היא אחת הערים היפות באיטליה. בין המאות ה- 13ל- 19 הייתה העיר ערש פעילות אמנותית ואינטלקטואלית והיוותה השראה לאושיותהתרבות המודרנית- אך מנגד בצירי היינות הם סיפור שמתחדש מדי שנה.
מניסיון העבר קשה לשכנע תייר ישראלי לנטוש את המוזיאונים, לטובת מסעדה טובה על גדות נהר "הארנו "זו תהיה החלטה אמיצה של אנשים בוגרים בנפשם, שכבר ראו פעמים אחדות את "הקדושים של דונטלו " ועוד בסיורים הקודמים.כאן המקום לציין לא כל יום אוכלים בפירנצה. יש בה מסעדות עטורות כוכבים שהארוחה בהן יקרות מאד, ולעתים קרובות הארוחה עולה יותר מכרטיס הטיסה שאמור להחזיר אתכם ארצה.
עוד דרך חכמה לבדוק את טיב המסעדה עוברת בלוח היינות שלה. מסעדה שמציעה יינות טובים היא ברוב המקרים גם טעימה ומשתלמת למי שיש את הפרוטה בכיס זה זמן מצוין לבקר במקום ישן ואהוב עלי במיוחד במסעדת-Enoteca Pinchiorriהמהודרת (3 כוכבי מישלין) בכתובתVia Ghibellina 87,
קשה מאד להחליט באיזה כפר כדאי ללון, לאכול ולשתות, כשחולפים ביעף בין גבעותטוסקנה. זו לא הבעיה ההיצע גדולוכל אחד יחפש את המקום המתאים לו. אתפירנצהאפשר להעריך הכי טוב בסתיו. לקראת חודש אוקטובר, הלחות נעלמת, שעון הקיץ מסתיים, וההמולה דועכת. לקום בבוקר בשמחה ומה שצריכים לעשותזה לארוז מזוודהולנסוע.
פירנצה ידוע בשילוב אוכל ויין אומנות הגשת היין הנכון עם מנה מסוימת או סוג אוכל נהפכה לתורה בעלת חוקיםמשלה וכל זאת עקב ההנאה הרבה שאנו מפיקים, הן מהיין והן מהאוכל.
לצד תרבות, ארכיטקטורה ונוף גבעות רך וחושני- יש עולם אולי מקסים יותר שנקרא יין ובמיוחד בחבל טוסקנה. מספיקלדפדף בדפי ההיסטוריה כדי להביןמדוע הנושא מרתק.
בשנת 1716 הוגדרו גבולות אזור הקיאנטי ע"י הדוכס- Cosimo de' Mediciמפירנצהאך לא עוגנה בחוק מחייב,לכן ברובה איננה תקפה. הגבעות שבין סיינה לפירנצה הוכרו כאזור הקיאנטי. לכן נחשב לאזור הראשון בהיסטוריה כאיזור יין. והיום הוא מהווה את לב אזור הקיאנטי קלאסיקו כאזור לייצור יין הקיאנטי. בלב חבל קיאנטי- בלב קיאנטי שלוש העיירות הידועות בו ביותרGreve, Radda ,Castellinaשיוצרות כעין משולש.
היה זההברון ריקאסולישבשנת 1872 רקם את נוסחת יין הקיאנטי שכללה בסיס- 90% של סאנג'יובזהזן הענבים האדוםהמזוהה עם טוסקנה,ועם תוספת- 10% מזן הקאניולו ענבים לבנים.תחום האיזור לא שונה ונשאר בתוקף כפי שקבע הדוכס קוסימו דה ויצ'י- מעתה ניתן שם חדש לאיזור "קיאנטי קלאסיקו". כן קבע מי שלא עומד בחוק אינו ראשי להשתמש בשם החדש. אך באיטליה כמו איטליה רבים לא צייתו לנוסחה החדשה , וחזרנו לתחילת הדרך. אזוריהיין החשוביםבטוסקנההם: קיאנטיקלאסיקו, מונטפולצ'יאנו ומונטלצ'ינו.
מכיוון שהגדרתו של הדוכס – Cosimo de Mediciלא עוגנהבחוק לגבי איזור קיאנטי, עד מהרה למדו יצרני טוסקנה כולה כי השם "קיאנטי" על התווית מוכר וידוע והוא נחשב למותג מצליח לפחות בשיווק, וכןומוכר היטב לבריות. לכן בשנת 1924 התאגדו 33 יצרנים, כולם מהאזור שהוגדר בזמנוכ"קלאסיקו" הם הקימו את gallo-nero וסמלם היה – ועדיין נותר - התרנגול השחור.המוניטין הביא גל של ביקושים להצטרף לארגון ליהנות מהייחוד, ורבים כאלה שהם מחוץ לאיזור המוגדר. וכך חזרנו להתחלה.כהערת ביניים: כאן קיים פרדוקס- שני האסכולות משתמשים במותג ובסמל. שיתברר שאין יד מכונת- וקיים בלבול בין השמות, והתלונות רבות. הגיעה ממשלת איטליה למסקנה שחייבים להתערב במחלוקת.בשנת 1966 –הממשלה נכנסה לתמונה, עםחוקי ה-.DCOהחוקים הללו הם המקבילה לחוק הצרפתיAOC. נקבעו גבולותגיאוגרפיים ברורים לכל של אזורי הגידול, איזה זן עינב מותר לגדל בהם, כמות מותרת, ועוד. החוק מאשר לציין את שם הכרמים על התווית, אך לא את זני הענבים, אך לגביהקיאנטי משהו התפספס בדרך ובגדול.בעוקבות החקיקה הוגדלו עד 30% שטחי זני ענבים לבנים, מה שדילל את זן הסאנג'יובזה האדום; ובכלל, האזור הפך להיות אזור של יצור המוני ולאו דווקא איכותי בתחילת הדרך.
החוקים מגדירים בקפידה יתרה את האזורים הגיאוגרפיים שהיינות מיוצרים ובהם רשאים בעלי היקבים/ייננים להתהדר בשם האזור קיאנטי קלאסיקו . וזאת כל עוד עמדו בסדרת תנאים:זן העינב, זמן יישון מינימאלי, סוגי חביות שבהן נח היין ועוד.
עד שנות ה- 70 המוקדמות, החקיקה בנושא היין סבלה והיתה מלאת חורים, היא אפשרה לייצר יינות בעייתיים, דלוחים וחסרי יכולת יישון.בעלי יקבים בחבל טוסקנה יצרו יין קיאנטי המותג המצליח והשלטונות העלימו עין, לעומת זאת בעלי יקבים באזור קיאנטי קלאסיקו חייבים לעמוד בשינוי שהנחיל הברון ריקאלוסי בשנת- 1872,כלומר נוסחת קיאנטי קלאסיקו.
מספר מהיינניםובראשם משפ' אנטינוריהחליטו שבתנאים הקיימים הם לא ייצרו קיאנטי או יינות "אלפסיון" אחרים, והחלו לייצר יינות לפי ראות עיניהם. הם דגלו בנוסחה המוכרת לייצר את הייןהטוב ביותר שאדמתם וכישרונם יכולים להפיק. כולל תהליך הויניפקציה משוכלל ואימוץ נרחב של תסיסה במיכלי פלדת אל-חלד, יישון בחביות חדשות וקטנות יותר.
נעשתה עבודת מחקר מעמיק לגבי זן ענבי הסאנג'יובזה והשבחתו לאיכותי יותר. התוצאה של מחקר התבטאה בשתילה חדשה, שנעשתה ביתר צפיפות. "נוסחת הפלא של כרמים צפופים" למרות יבול נמוך אומצהבהתלהבות. התוצאה הובילה ליינות איכותיים יותר .מכאן בא השם המפורסם " סופר טוסקן " יין הקיאנטי בבקבוקי הקש, שזכה לפופולאריות. עמד בפני משבר חוקק חוקים חדשים, והביא לעלייתם של היינות החדשים הנקראים:" סופר טוסקן " . אלה הם יינות שיוצרו מחוץ לחוקי האזור הנקרא באיטלקית:סאסיקאיהוטיניאנלו. נעשה שימוש בזנים כגון: מרלו וקברנה סובניון הציונים והמחיר לעמלם היה בהתאם.
לצורך זה החוקים שונו פעם נוספת, תוך ניסיון לחבק את חברם למקצוע, או כפי שהם מכנים אותם הבנים האובדים ולהחזירם לחיק המשפחה - אבל זה היה מאוחר מדי. כיום מעדיפים יצרנים רבים לייצר את יינותיהם תחתהסיווגI.G.T. - "יין אזורי אופייני", סיווג ביניים חדש שחוקיו הם פחות מחמירים - ולא תחת הסיווג היוקרתי יותר קיאנטי קלאסיקו.בנוסף בגלל המחלוקת-באזור קיאנטי, החליטו חברי הוועדה לשמור על המסורת ולאמץ את נוסחתו של ריקאסולי לייצור יינות צעירים ונגישים.הורכבו נוסחאות אחרות מזה של נוסחת ריקאסולי ממבחר זני ענבים.
הם יצאו מתוך ההנחה שכך הם ייצרו יין איכותי וטוב, ימכרו יותר יינות תחת המותג "קיאנטי קלאסיקו", מאחר שהתיקון לחוק מאפשר זאת.
אך מה לעשות העולם אכזר בדרך למימושו הפכו יינות קיאנטי הידועים בצבעם האדום חזק והמוכרים- ליינות שמחציתתכולתם באה מענבים לבנים, יינות דלוחים, חסרי יכולת התיישנות מינימאלית, יינות חסרי עניין וחן.כל יינן מתחיל מודע למורכבות של הוספת ענבים לבנים ליין אדום בכמות מופרזת. המפולת היתה בפתח ולא איחרה לבוא. התוצאה העגומה הזאת הביא בעקבותיה גלשל עזיבות, בעלי אחוזות החליטו למכור ולחפש את מזלם בענפים אחרים. המחירים צללו תהומה, כאשר גוררים אחריהם ממיטב אחוזות קיאנטי קלאסיקו.
" יקבי אנטינורי "הראשון והמקורי שוכן באזור פירנצה טוסקנה איטליה. היקב ויצור היין שהוא מפיק מתועד משנת 1385 בתקופת הרנסנס ומזה 26 דורות הוא בבעלותה של משפחת אנטינורי. אחוזת אנטינורי - מהווה חלק בלתי נפרד מיקבאנטינורי, שהוא אחד מיקבי טוסקנה הגדולים ומפורסמים בעולם. משפחה מיוחסתשהשפיעה רבות בכלל תחומי החיים ממשפחה זו יצאו אנשי ציבור, מדענים, מוזיקאים ופילוסופיםבעלי שם אנשי כמורה ועוד.ראש המשפחה הוא הרוח הדומיננטי והגוףהאחרוןשמכתיב את סדר היום. משפחת אנטינוריהינה מוסד חברתי המאגד יחידים לקבוצה שיתופיתהדוקה. קיים קשר רציףעם הכנסייה בוותיקן. השינויהדרמטי ביותר ומהפכת האיכות של יינות טוסקנה החלה בפירנצה כאשר משפחת אנטינורי ובראשם המרקיז "פיירו אנטינורי " מרד במוסדות היין הבירוקרטים נגד החוקיםהישנים של האזור והחל לייצר יינות בשיטות מודרניות. המשפחה נחשבת לאחת המשפחות המשפיעות והחזקות ביותר באזור טוסקנה. כיום אפשר לומר בוודאות גמורה שההחלטה שלקח בזמנו משפיעה על כלל תעשיית היין האיטלקית, לאיטה המהפכה התפשטה לכל אזורי טוסקנה. כאשר המרקיזפיירו אנטינורי ייצר את יין "טינייאנלו" ופסק לאעוד יין "קיאנטי קלאסיקו ", אלא יין מודרני ייחודי מזני ענבים לאמקומיים כדוגמת: קברנה סובניון, מרלו, סירה, ופינו נואר.
היצרן יקבע באיזה אסכולה הוא דוגל ללא הכתבות מלמעלה..בתחילת הדרך הוגדר רקכיין שולחני- אך עד מהרה תגובת קהל צרכני היין היתהמדהימה ולא אחרה לבוא, ובראשם עיתונות היין העולמית ובתוך שנתיים צבר היין ביקורות ותשבחות בכל רחבי העולם, ונבחר לטובביינות איטליה שיוצר בשנות ה-70. יין זה ייסד למעשה את קטגוריית מושג חדש בעולם היין האיטלקי"הסופרטוסקן". אנטינורי עצמו הפך למוביל בתעשיית היין האיטלקי כולה ונחשב כיוםלאדם החשוב ביותר בתחום היין באיטליה.כאן המקום לומר שלמרות המהפכה, אזור קיאנטי הוא עדיין אזור הייןהמרכזי בטוסקנה.
במהלך השנים שחלפו ובמיוחד בשנים האחרונות התפתח היקב מלב איזורקיאנטי המסורתי לאזורים שונים בטוסקנה. בבעלותו ושלשת בנותיו, בין השאר, "יקבי לה ברצסקהבמונטפולצ'יאנו" , "יקב פיאן דלה ויניה במונטלצ'ינו", "ויקבי וטנוטה גואדו אל טסו" במערבטוסקנה. היינות המיוצרים ע"י משפחת אנטינורי- מייצגים שילוב נדיר ביןחדשנות למסורת ותמורה מצוינת למחיר. לא בכדי זכה אנטינורי להיכנס להיכלהתהילהwinespectator שלכאיש שהרבה לעשות יותר מכל אדם אחר לקידום יינותאיטליה בעולם. וכן מככב במדריך "לוקה מרוניליינות", אחד החשובים שבמדריכי איטליה. אחוזת משפ' אנטינורי בביקור בBadia a Passignanno Estete -אחת מאחוזות משפחת אנטינורי
תוכנית מהפיכת איכות היין פותח בפנינו אשנבלעולםמענייןשל התמודדות עם אתגרים.ועל שלל השלכותיה לגבי תעשיית היין באזור ובאיטליה כולה, והוא רק חלק קטן מהסיפור המלא. כאן חייב להיות אבחון מדוייק, המהפכה לא נעצרה לרגע. התקדמות הטכנולוגית הכלל עולמית לא פסחה על קיאנטי וטוסקנה יחדיו.תוכנית המהפכה התמקדה ביעדים, ובאמצעים והטיפול בהם שהוזכרו לעיל.אבל הבעיות לא כולן נפתרו, והמודרניזציה אולי אף יצרה בעיות חדשות.דמויות מרכזיות מעולם היין האיטלקי ביקשו לקרוא תיגר על התוכנית, ולא עברו בשתיקה. ובדבריהם שפכו מעט אור על המתחולל מעל ומתחת לפני הקרקע.
מאחר שאין בעולם שני כרמים שבהם כל התנאיםזהים-גם אם ההרכב הכימישל הקרע מקביל, לעולם לא ניתן יהיה לייצר יינות שיהיו תואמים סיאמים זהים בכל.
אחת המחלוקות הקשות בין שני האסכולות היין בזמננו ונשאר במחלוקתהוא נושא הקרקע- או לשם דיוק "הטרואר ".
אסכולה אחת דוגלת וטוענת ללא פשרות- שהגורם הראשון במעלה בקביעת איכות היין הוא הקרקע.
ומנגד האסכולה האופוזיציונית טוענת – שיש לתת הדגש מיוחד" מזואקלים,מיקרו אקלים וזן העינב.
ומכיוון שכך כל אחת מהאסכולות הללו מגיסים את מיטב הטוענים להוכחת צדקתו.
איכות היין דומה במידה רבה לשרשרת, כאשר כל חוליה בה אחראית לחלק מההצלחה או הכישלון.לכן יש צורך בשילוב בין הגורמים. לכן זה לא מפתיע שגם באיטליה המחלוקת קשה.
הברון ריקאסולי דהיום, וממשיך דרכו של אבות אבותיו הוא דמותמוערכת ומודל לחיקוי בכל מה שקשור ליין, ולא ניתן להפריז בחשיבות מעמדו באזור. הוא ידוע כחסיד גדול לדור הישן, ושייך לאגף המסורתי של קיאנטי קלאסיקו. ענף שמקדש את הטרואר ואת הענב, וחותר לשמר את ניחוחות האזור וטעמיו,הוא נחשב לאדם מתון. יתרה מכך הוא מתנגד חריף לעדכון האחרון בתקנות ה-DOCG שנועד לדבר אחד בלבד: להכניס את מרבית יינות ה"סופר טוסקן" תחת כנפי "הקיאנטי קלאסיקו ". בשל סיבות אלה המחלוקת נשארה בעינה והם עמוקות עד תהום- ההחלטה הזו כמובןלא עברה בשקט.
דמות נוספת במחלוקת ומעט יותר רדיקלי בדעותיו הוא לא אחר מאשר- Bibi Graetz המייצר את היין-
Testamattaהבא מאיזור סיינה-כרמיו נמצאים מחוץ לתחום איזור – DOC, וטענותיו אינם שונים בתכלית הנישאים גם בפי טובי היצרנים באזורי "קיאנטי קלאסיקו".טענתו העיקרית מתמקדת בין השאר לייצר את היין הטוב ביותר שאפשר לעשות מענבים – כל זני הענבים ללא יוצא מהכלל - הגדלים על הקרקע בבעלותו.
רשימת המתנגדים היא ארוכה, תלוי את מי שואלים, ומה האינטרס של כל אחד מהמתנגדים.
מייד עם תום שינוי מקיף מגיע השלמות, לכן שוםרגולציה איננה מתקבלת בכף יד,כשאנו יודעים מראש על המחלוקת מתחילתה- זה תמיד יהיה מקום לצרות. גם במקרה שלפנינו, וכבר הוזכר לעיל- העדכון האחרון בתקנות ה1995-DOCGנועד לדבר אחד בלבד: להכניסאת מרבית יינות ה"סופר טוסקן" תחת כנפי "קיאנטי קלאסיקו". המהלך הצליח חלקיתבלבד, והשאיר שתי בעיות עיקריות עימן חייבים להתמודד.
הסוגיה הראשונה-האיזור גדול ונרחב, לכן יש להתמודד בתחילה בנושא הגיאוגרפי-חלוקה לאיזורי משנה ותת אזורים- זה בניגוד גמור לחלוקה שאנו מכירים מחבל בורגון בצרפת. לאחר מכן בנושא האקלים- " מקרו אקלים " מזו אקלים " "ומיקרו אקלים " מובחנים ומזוהים- הגפנים מישרים קו עם האקלים , בכל נושא האקלים יש לערוך עבודת מחקר מקיפה .לאחר מכן הגדרת הקרקע לסוגיו- באזור קיאנטי פוטנציאל הטרואר עדיין לא מופה כולו והתהליך עדיין בחיתוליו . לכן כל הסוגיות שהוזכרו יוצרים הבדלים משמעותיים בין היינות.
הסוגיה השנייה מתמקדת בזני העינב: הבעיה חמורה וחריפה יותר, וזו בעיית הזהות.כיום קשה להגדיר מהו בדיוק "קיאנטי קלאסיקו". האם זהו יין מענבי סאנג'יובזה בלבד? האם זה יין מורכב משני זני העינבקאנאיולו והסנג'ובזה, כפי שנסח הברון ריקאסולי בשנת- 1872? אולי זהסאנג'יובזה עם קברנה או מרלו?או תערובת של יין אדום עם יין לב לא משנה זן העינב?. לכל השאלות האלה אין תשובה חד משמעית, יתרה מכך הם לא באו לידי ביטוי מחייב בחוקים המחייבים את כולם יחדיו לציית להם.כל עוד השאלה נמצאת באוויר- ואין פתרון לנושא המחלוקת נשארת בעינה. בסופו של יום הצרכן אינו יודע איזה יין נמצא בבקבוק.
כיום איזור קיאנטיהוא מרכזי- ועוד ששת אזורי המשנה הנהנים מפריחה ומשגשוג
גבעות פירנצה והסביבה- Collis Firenzeהאזור הכפרי המשתרע למרגלות פירנצה; כך גםדרומה משם אזור הקיאנטי משתרך והולך עד העיר סיינה, ומשתלב באזור הגבעות שביןסיינה לחוף הים, אזור המכונה גבעות מטאליפרהColline Metallifere;
סופר טוסקן -.יין סנטה קריסטינה הוא פרי המצאתו והרעיון המהפכני שהעלה אתאנטינורי לגדולה.במוחו הקודח שילב ענבי סאנג'יובזה מאזור קיאנטי עם ענביזנים בינלאומיים כגון: כקברנה סוביניון, ומרלו.זה בהחלט וללא ספיקות אחד ממותגי היין האיטלקיים היותר מוכרים בעולם, הוא נחשב ליין צעיר ורענן, פירותי, מעוצב כייןבגנון קיאנטי מודרני, אך אינו רשאי להיקרא קיאנטי משום שענבי מרלו (בין 5%ל-10%) משמשים בייצורו בצד 90% ענבי הסאנג'ובזה,הוא נחשב ליין הטוסקני המושלם לצריכה יומיומית או כפי שאנו מכנים יין שולחני. הוא נחשב ייןטוסקני אזורי אופייני (I.G.T).בסגנון קיאנטי סנטה קריסטינה 2005 ייןטוסקני מודרני, פירותי ומאוזן. ייןעם גוונים סגולים, פרי בשל ופרחוני. טאנינים מתקתקים ורכים.התערובת הקלאסיתהמסורתית והמותרת לפי החוק הוא: ענבי 90% סאנג'יובזה, 10%וקניולו. היין מיושן לפחות חצי שנה. הסמל של האזור הוא.Gallo Negro מחירו לא בשמים.
יקב רופינו: Ruffino ממוקם באזור קטן הנמצא צפונית/ מזרחית לעיר פירנצה. יקב רופינו קיים כבר כמעט 130 שנה הוקם ב-1877, ונמצא בידי המשפחה-Folonari משנת 1913.
יקב" רופינו מורכב למעשה מ-9אחוזותשונות, רובן ככולן נטועות באזור טוסקנה. רוב האחוזות מתפקדות כיקביםעצמאיים, עם יינות אזוריים בסיווגים שונים. השם רופינו עשוי להופיע בקטןעל התווית, כשבולט שם האחוזה והסיווג האזורי. טעמתי כמה יינות מהיקב.
Romitorio di Santedame 2001- יין זה מיוצר - 40% מרלו ונחשב סופר טוסקן.עינב המרלו המלוטש תורם פרי שופע, טאנינים רכים ועפיצות- Astringencyנעימים. שאר הבלנד הוא 60% קולורינו, ענב טוסקני "קטן" אבל התוצאההסופיתמרהיבה. היין מעט מאובק, מעט חמיצות, קצת מתבול, זה מקורי מרתק והכי חשוב 100% טוסקנה.
יקב קסטלניCastellaniהיקב הראשון נוסד בשנת- 1903ע"י משפ' קסטלני משפחת אצולה, אשר במקור מפירנצה. למשפחה עבר עשיר בחבל טוסקנה לרבות בעלות על כרמים וייצור יין.
המשפחה נושת בגאווה מסורת של ארבע דורות בייצור יין.מנוהל בידי פייר ג'ורג'יו ג'וניור. היקבים חולשים על 10,000 דונמים של כרמים והינו בין היצרניים הבולטים של יינות טוסקניים. למשפ' קסטלני ארבע אחוזות יין הממוקמותבאיזור טוסקנה. המשפחה משקיעה מאמצים בשני איזורי יין עיקרים-חבל טוסקנה, ודרום איטליה.
איזורהחוף של טוסקנה, נושא עמו מאפיינים טוסקנים וים תיכוניים יחדיו, מבחינת האקלים וסוג הקרקע. אחוזת פוג'יו אל קסונה, ואחוזת בורקינו הממוקמת בטריצ'ולה מאיזורי היין המובחרים בגבעות סביב העיר פיזה. הכרמים ממוקמים על גבעות בגובה 300 מטר מעל פני היםעשירות במינרלים וקרובות לים, החשיפה לשמש והרוחות הים מאורוות אתהאשכולות העינב וכל ביחד תורמים ליינות מרוכזים, מורכבים,וטובים. תוספת: למשפ' יקב בדרום איטליה. " יין קיאנטי סופרייר "מיוצר באיזור "פוגיו אל קאזון" בגבעות של העיר פוג'יו בדרום מזרח של טוסקנה,. אזור בו היינות עשוי מ- 100% סאנג'יובזה.למעט קיאנטי קסטלני סופרייר המורכב מענבי סאנג'יובזה וקניולו. ואשר נבחרו בקפידה להכנת יין טוב זה. היין מתאפיין בפירותיות בשלה, ובתיבול דובדבנים. טעמיו וריחותיו נעימים הוא סביר לא יותר מזה.שתי אחוזות יין השייכות למשפחתקסטלני.
הכרמיםממוקמים בגובה 300 מטר מעל פני הים ומניבים יבולים נמוכיםביחס ליבולים של יינות קיאנטי.המיקום והגובההאופטימאלי של כרמים אלה הם הגורמים המרכזיים לאיכות הגבוהה של הענבים, שמהם מפיקים קיאנטי סופרייר איכותי זה. היין הסופי מיושן 10 חודשים בחביות עץ אלון במרתפים מיוחדים בטמפרטורה קבועה של 16 מעלות צלסיוס ו - 75% לחות. למרות שהקיאנטי "סופרייר" נחשב ליין חדשני בחוקי היין של מחוז קיאנטי, הואמייצג את החזרה ליינות הקיאנטי מלאי הצבע, ריח וטעם המיוחדים שיוצרובאיזור לפני שיינות אלו התמסחרו בשנים האחרונות.
קיאנטיפוג'יו אל קסונה 2004גם הוא מיוצר ע"י משפ' קסטלני -על טהרת זן ענבי סאנג'יובזה הנבחרים בקפידה באחוזת "בורקינו" ו"לה צ'נקוונטינה".הכרמים ממוקמים בגובה 300 מטר מעל פני הים ומניבים יבולים הנמוכים בכ- 25% ביחס ליבולים של יינות קיאנטי. המיקום והגובה האופטימאלי של כרמים אלה הם הגורמים המרכזיים לאיכות הגבוהה של הענבים,.היין הסופי מיושן 10 חודשים בחביות עץ אלון במרתפים מיוחדים בטמפרטורה קבועה של 16 מעלות צלסיוס ו - 75% לחות.מתאפיין בצבע אדום ארגמני, בוקה עשיר המאופיין בריחות פרי וסיגליות וטעמים הרמוניים של דובדבנים ופירות יער עם סיומת פיקנטית לטעמי לא יין גדול.
הוא אחד היקבים הגדולים באזור העירה ראדה-Radda בלב איזור הקיאנטי, בין פירנצה לסיינה, ושייך למשפחת זונין, היקב ממוקם במבנה מאה- 12. היקב מייצרתחת המותג " קיאנטי קלאסיקו" מענבי סאנג'יובזהבתוספת ענבי קברנה ושרדונה שאינם אופייניים לסביבה.כאן אנו רואים דוגמא מובהקת כיצד לא מציתים לחוק וחורגים מהכללים שלDOCG - שהיא הסמכות הגבוהה ביותר באיטליה. היין מתיישן כ- 8 חודשים בחביות ענק, ולאחר מכן מעובר לחביות מעץ אלון מסלובניה, בו משתמשים מסורתית דווקא כי לא מוסיף טעמים ליין, אלא משמש לאכסון בלבד. לרשות המשפחה עוד כמה יקבים.
מונטפולצ'יאנו Montepulcianoהינו כפר בדרום/ מזרח לעיר סיינה אשר ממנו יוצאים היינות המפורסמיםוהאיכותיים בטוסקנה. באזור זה עושים יינות מסאנג'יובזה גרוסו ונקראיםברונלו דה מונטלצ'ינו. היינות עוברים לפחות שנתיים יישון בחביות עץ אלוןולכן הם כבדים, בעלי גוף ומלאים.
מהאזור זה מגיע יין שנקרא וינו נובילה דהמונטפולצ'יאנו שעשוי מ- 70% סאנג'יובזה, 20% קניולו ו- 10% זנים מקומיים. התוספת של הזנים המקומיים לתערובת הקיאנטי מוסיפה ליין מורכבות שמייחדת אתהאזור. באזור זה מייצרים גם יינות פשוטים יותר שנקראים רוסו דהמונטפולצ'יאנו
קארפינטו וינו נובילה דה-מונטהפולציאנו. מקור שמו של יין זה הינו בעיירההאיטלקית מתקופת הרנסנס: מונטהפולציאנו. בעבר מוצרי היין של עיירה זו היושמורים לחוגי האצולה בלבד ומכאן שמו של היין וינו נובילה כלומר ייןהאצולה. היין מורכב מ- 90% ענביי פרוגנולו ג'נטילה ו - 10% ענבייקאקנאיולו.
בולגיארי הוא כפר קטן באיזור - Colline_Metallifere דרומית מערבית לעיר סיינה לא הרחק מהים שמתמחה ביינות הסופר טוסקן וקיבל זכות והכרה משלו לפניכ- 20 שנה. יינות אלו הם האיכותיים והמיוחדים ביותר בטוסקנה. הם בדר"כיינות כבדים ומלאים יותר ובעלי פוטנציאל יישון ארוך.
הכרם ניטע בשנות ה- 40, אך רק בציר 68' יצא לשוק וכבר קיבל מעמד של אחדהטובים באיטליה. זהו הסופר טוסקן הראשון, שקיבל ב- 1994 מעמד מיוחד של DOC..
הוא עשוי מ- 98% קברנה סובניון ו- 2% של קברנה פרנק. היין מיושן 24 חודשיםבחביות עץ קטנות. היין נחשב לאחד היינות הטובים באיטליה, ובין הקברנהסובניון הטובים בעולם. לאחר עשייתו, יינות בולגיארי שמבוססים על קברנההושפעו ממנו.יין בעל גוף מלא, עם איזון מעולה בין פירותיות לחומציות וטאנינים. נוסף עלהטעמים וניחוחות של דומדמניות שחורות, גרגירי יער, אדמה ושוקולד, אפשרלחפש רמזים לכמהין, טבק ועשבי תיבול - כולם יחד מתמזגים באופן עמוקואלגנטי, היין יתחיל להגיע לשיאו בין 14 שנה ל- 20.שנה.היינות מיצור השנים הראשונות שיצאו לשוקעולים מעל 2000$. לגמתי אתבציר1990 Sassicaia.
יקב קארפינטו-Carpineto-הוקם ע"י הבעליםGiovanni C. Sacchet and Antonio M. Zaccheo -. בשנת 1967, ונחשב לצעיר בגילו במונחי זמן טוסקניים. ייננים בהכשרתם התאהבו בטוסקנה והחליטולייצר מהאדמה את היינות הטובים ביותר כראות עיניהםוכל זהבהתאם להשקפת עולמם שילוב של חדשנות ומסורת. היקב ממוקם באיזור קיאנטי קלאסיקו ליד העירה- Dudda, בין פירנצה לסיינה. מסביב ליקב 800 דונם של כרמי סאנג'יובזה וקאניולו הנטועים בגבעות משנותה- 60 המוקדמות. היקב מייצר יין קיאנטי אך ורק מאיזור קיאנטי קלאסיקו, איזור הגבעות האיכותיוההיסטורי של ייצור הקיאנטי. לצד ייצור יינות מסורתיים מייצר היקבגם יינות חדשנייםהמשלביים זנים בינלאומיים. אלו הם יינות הסופר-טוסקן ,יינות הפרימיום עםהאיכות הבלתי מתפשרת, אשר הוגבלוע"י חוקי ה- DOC
למשפחה אחוזה ויקב נוספת הנמצאת במונטפולצ'יאנו,תנאי האיזור הם אידיאליים ולכן הכרמים מאופיינייםבתנאי מיקרו אקלים מעולים. יקב קרפינטוהינו היקב היחיד שמוציא את "הוינו נובילה די מונטפולצ'יאנו" אך ורק בדרגתרזרבה. בשנת 1987 יצר קרפינטו מאחוזת מונטפולצ'יאנו את יין הפרניטו. היין העשוימ 100% ענבי קברנה סוביניון טוסקנייםזכה להיבחר כאחד ממאה היינותהטובים בעולם במגזיןWine Spectator.
היקבבמהלך השנים שחלפו היקב והעומדים מאחוריו תרמו רבות ליינות טוסקנה. הוכנסו זנים בינלאומייםכמו קברנה סוביניון ובכך השתפרה האיכות.ניטעו כרמים חדשים ובצפיפות- למרות יבול נמוכות, כרמים איכותיים הממוקמיםבאחוזות נבחרות של היקב , חדשנות ותעוזה הולידו יינות אשר זכו למוניטיןופרסים בינלאומיים.
יין קרפינטו פראניטו - סופר טוסקן מיוצר מ-100% זן ענבי קברנה סובניון הגדלים באזוריםהכפרגבילה ליד פירנצה, ומונטהפולציאנו (ליד סיינה). הענבים נבחרובמיוחד עבור יין זה. ריחו של היין נקי ועם זאת עז. ניתן לחוש בריחותעדינים של ליקריץ, וניל ודובדבנים. בעל טאנינים אלגנטיים ונעימים
יין נוסף הוא "קרפינטו דוגיולו" יין סופרטוסקן מיוצר מענבי סאנג'יובזה וקברנה סוביניון את שני זני הענבים בוצרים בנפרד מאחר וזמני ההבשלה שונים. אחד היינות החדשניים והמעניינים ביותר בשוק. היין ייחודי בזכות העובדה שהוא חובק בתוכו את כל המאפיינים המוערכים ביין טוב. היין משלב אתהעוצמה והצבע העמוק של יינות צעירים עם ניחוחות וטעמי פרי עזים, יחד עם אלגנטיות ושלמות המוקניםבעקבות יישון בחביות עץ. היין מתאפיין בבוקה פירותי וריחני במיוחד רך וקטיפתי.
ליקב עוד מבחר לא מבוטל של יינות.
יין קארפינטו קיאנטי קלאסיקו רזרבה 2001- - היין מיוצר מ- 90% ענבי סאנג'יובזה, ו- 10% ענבי קניולו המגיעים מהכרם הטוב ביותר של קרפינטו. ועומד בתקנות החוק.
קרפינטו קיאנטי קלאסיקו רזרבה 2001מושרהעם הקליפות לתקופה של 10-14 יום למיצוי צבע וטעם ומותסס בטמפרטורה מבוקרת, היין מיושן כ- 10 חודשים בחביות עץ אלון לאחר מכן מועבר למס' חודשיםלמיכלי נירוסטה וליישון סופי בבקבוק לתקופה של 12חודשים לפני יציאתו לשוק.
מתקבל קיאנטי עשיר ועצמתי הממחיש את המוניטין שצברו יינות הרזרבה הטובים שיוצאים מקרפינטו
מאפיינים: צבעו האדום החזק, בעל ניחוח אלגנטי,בעל גוף, הרמוני עם מאפייני וניל ופירות יער. טעם קטיפתי וארוך, מלא ונדיב בטעמים.
Fonterutoli הוא כפר ששני שליש מהכפר שיכים למשפחת מאז'- Francesco Mazzei עוד מימי הבניים מאז שנת 1435 כלומר 24 דורות.אב המשפחה היה בין יוזמי מהפכת היין האיכותית. כיום משמש יו"ר החברה, לצד נשיא הכבוד שלקונסורציום הקיאנטי קלאסיקו – איגוד היצרנים שמוכר בזכות סמל התרנגול השחור.כמו כן היתה מחלוצי הדרך שהובילה את המעבר לנטיעה צפופה המשולבת ביבול קטן, אותו שינוי שהיה חיוני להצלחת מהפיכת האיכות. כיום מחזיקה המשפחה גם ביקבBelguardoבדרום טוסקנה, היין שהוא מיצר "קיאנטי קלאסיקו פונטרוטולי"- נמנע בין חמשת היקבים הטובים מבין כמאתיים וחמישים יקבים, וכן נחשב ליקב הטוסקני שמקבל את הדירוגים הגבוהים ביותר במדריךהגמברו רוסוהתנ"ך של יינות איטליה.
היינות המומלצים:קיאנטי קלאסיקו Fonterutoli משנת 2004. היין מורכב מ-90% סאנג'יובזה, והיתר ענבים אדומים מסורתיים של אזור הקיאנטי קברנה סובניון או מרלו,מתגלה כארומאטי מאוד, עם פירותיות יפה וטאנינים רכים.
היין הנוסף:קיאנטי קלאסיקו "קסטלו די פונטרוטולי" ריחו עשיר ומורכב ומתובל קלות, עם פרי שחור, טעמו מתיקות מאוזנת היטב שמשתלבת בטעמי פרי שחור.במיוחד.
Castello di Ama זהו כפר קטן מחמדים- נוסד בשנת 1972 ע"י ארבע משפחות מרומא, אשר התאהבו במקום ומנופי של חבל טוסקנה.
היין הייצוגי של היקב הוא קיאנטי קלאסיקו Castello di Ama, בעל ריח ארומה יפה של פרי שחור ותבלון, והטעם פרי אלגנטי ומאוזן.
בעלי יקב - Isole e Olenaרואים את מהפיכת היין והאיכות כמטרד, והאדם שעומד מאחורי זה הוא היינן ומנהל ובעלים היקב-Paolo De Marchi הוא לא נולד למשפ' אצולה מיוחסת, היקב נקנה בשנת1955 ע"י אביו, וכיום הוא שייך לבני המשפחה הענפה( אחים ואחיות ). בינתיים צבר היקב מוניטין כאחד המובילים באזור הקיאנטי.
הדגל של היקב הואCepparello, יין העשוי ממאה אחוז סאנג'יובזה. זהו יין הזוכה לשבחים גדולים מאוד. בין היתר הוא אחד היצרנים המצטיינים של היין המתוק של טוסקנה, הלא הואVin Santo.. נחשב מיינות הקינוח הגדולים של העולם, וכזה הוא היין משנת 1999. מורגש ריח אגוזים, קרמל וקשיו, ובא עימה מורג ששקדים וקליפת תפוז, גוף מלא ויין שופע טעמי פרי.
היין של פיצ'יני החלה ב- 1882, כאשר אנגוליו פיצ'יני, המייסדובן למשפחה טוסקאנית ותיקה, ייצר את הקיאנטי הראשון שלו על טהרת ענביסאנג'יובזה, והיה מחלוצי פיתוח יין קיאנטי שהפך בהמשך למותג עולמי
את הדור הרביעי הנוכחי של המשפחה מייצגים מריו ואחותו מרטינה, שהמשיכולהרחיב את היצוא ולהקים עוד אחוזות יין ברחבי איטליה יקבי פיצ'יני מייצרים היום כ- 10-12 אחוז מיינות קיאנטי קלאסיקו..
למשפחה מגוון כרמים מזנים שונים בכל רחבי איטליה. כל תהליך הייצור שלהיינות בקיאנטי ומרמה, מהכרמים, דרך הייצור, היישון והבקבוק, נעשיםבפיקוח קפדני באחוזות פיצ'יני.
בכפר קטן הקרוי- Viscineקייםיקב ובית-בד הם חלק מהאטרקציות במקום היקב- Castello diVolpaiaהוא משתרך אחורה לימי הרנסנס וזאת אנו למדים בהתאם לדפי ההיסטוריה. בעלת המקוםבימים ההם:Giovannella StiantiMascheroniרכשה את הכפר הקטן הזה עוד מהמאה ה- 14. זו אחת מהחוות הכי ידועות שמייצרות יינות ברמה גבוהה,. הוא היצרן היחיד והבלעדי שמותר לו לייצר חומץ יין.
הבציר בחבלטוסקנהשבאיטליה, שם החגיגות מרגשות במיוחד. החגיגה המפורסמת והוותיקה ביותר היאLa Festa dell'Uvaפסטיבל הבציר של אזור קיאנטי באימפורנטה.