מוסף סוף שבוע
מעריב 27/4/2012
ציטוט: הם
מחזיקים במשרות הכי נשחקות בתחומם, אחראים להמצאות וחידושים חסרי תקדים –רגע לפני
שאתם מקפלים את הדגלים של יום העצמאות: תכירו את חוד החניית שלנו בהיי-טק, במוזיקה,
ברפואה, במסעדנות, באקדמיה, בטלוויזיה ובחיי הלילה. גאווה ישראלית הגרסה
הבינלאומית.
אלכס דורון, צח
יוקד, רותי רוסו.
ציטוט הכתבת רותי
רוסו: בעיירה קטנה בשם אוברביין, בפאתי אמסטרדם, בתוך מבנה ישן ששימש פעם כבית
פנקייק, מסתתרת מעבדה, על המעבדה הזו חולש שף אקסטרים מייד אין איזראל. מושיק רוט,
אחד המומחים העולמיים בבישול מולקולארי הוא השף הישראלי המצליח בכל הזמנים והיחיד
שזכה אי פעם "בשני כוכבי מישלן" הוא מבשל עם חנקן נוזלי, מצלחת בפינצטה
ומצליח להפיל את כל הסועדים שלו מהכיסא: קלח תירס נראה קשה, אבל כשנוגעים בו הוא
מתגלה כמשחה. כדור הפואה גרא מתפוצץ כשהוא נכנס לפה, ואת הבצק שמסביב לדים סאם הוא
הכין מקמח ארטישוק ירושלמי הם מייד. הכל בזכות ההבנה המעמיקה שרכש רוט בכימיה
ובפיזיקה של חומרי הגלם, עם זאת, ולמרות ששני כוכבי מישלן נחשבים למדליית זהב
אולימפית לכל דבר, מעולם לא התקשרו לרוט נשיא או שרת תרבות וניסו לנכס לעצמם את
ההצלחה, או סתם להגיד "מזל טוב, אנחנו פה גאים בכך"
קשה להאמין
כששומעים את רוט מדבר הולנדית קולחת או עברית במבטא הולנדי שהוא בכלל חיפאי שגדל
באילת. רק כשעבר להולנד בעקבות אשתו, אלס, שמשמשת גם כסומלייה של המסעדה. הוא החל
את דרכו הקולינארית, בהתחלה בפיצרייה ובבית, אחר כך בסטאז' במסעדות שלושה כוכבי
מישלן במדינתו החדשה, ולבסוף בגיל 31, הוא פתח מסעדה משלו באוברביין, סמוך
לאמסטרדם. ב-2005 זכתה המסעדה בכוכב ראשון וב-2008 בשני. בראיון ל
"סופשבוע" סיפר כי בלילה ההוא ב- 2008, לפני פרסום הכוכבים של מישלן,
הוא לא ישן, ב- 9:22 בדיוק הודיע הקרין שגם מסעדה קטנה באוברביין זכתה בכוכב נוסף ורוט נפל על הרצפה
וצרח מהתרגשות במשך שעתיים רצופות. המסעדה הקטנה עומדת להיסגר עוד בפחות מחודש
ולעבור לאמסטרדם עצמה, מספר המקומות יוכפל מ- 20 ל-40 ובמקום בצריף משופץ היא תתמקם במבנה חדש בעל שתי קומות ולאונג'.
שאלה: ומה עם
הכוכבים? הם הולכים אתך?
תשובה: "מותר
לי לקחת כי הם על שמי, זה נהוג כשהשף הוא בעל המקום, אבל ברור שיבדקו אותי שוב"
שאלה: מה היעד
הבא?
תשובה: "
לפתוח בשנתיים הקרובות עוד שני מסעדות, בקולה לפור(מאלזיה) ובשנחאי (סין), ולהתרחב
למוסקבה, ז/נבה, וריו דה ז'נרו (ברזיל)
שאלה: ואז תדע שאתה בשל גם לתל-אביב?
תשובה:"
אין ספק שמסעדה בתל-אביב תסב להורים שלי הרבה נחת"
סוף ציטוט- רותי
רוסו
ואני מוסיף :אין כמו זכייה בכוכב מישלן
בחו"ל ובעיקר במדינות אירופה, ששם
התחרות קשה . לכן קשה להבין מדוע מתעלמים כמעט לחלוטין משף ישראלי שעושה חייל מחוץ
לישראל? התשובה כפי הנראה נעוצה בחוסר הפרגון הישראלי שהפך לשם נרדף לעם היושב
בציון וחבל!! השף מושיק בין השפים המעטים המביאים כבוד רב למדינת ישראל מעבר לים,
בשנה האחרונה כתבו מעט על הצלחתו בחו"ל ולא תוך פרגון גדול. רק לאחר שהפך לשף
באמת מצליח מעבר לים נתנו לו את הבמה גם כאן בישראל, רק אז נזכרו לדבר עליו בישראל
וישנן עוד דוגמאות רבות. למען גילוי נאות כותב שורות אלה מכיר היטב באופן אישי מאז
היוולדו, אבל אני מניח שרובכם מסכימים איתי, שאי אפשר, אסור ופשוט מגעיל, להתעלם
מהצלחה ישראליים שכזו בתחום הקולינאריה העולמית. אני מאחל לדדי שימשיך להצליח וכן
מקווה לגלות על עוד הרבה שפים ישראלים שמצליחים מעבר לים. רק הייתי רוצה שבפעם
הבאה אגלה זאת באמצעות התקשורת הישראלית ולא באמצעים זרים. אם אפשר לכתוב על חברות
היי טק שעושות אקזיטים מדהימים ועל הקולנוע הישראלי בחו'ל ועל שחקנים ישראלים
שמצליחים בחו'ל, אז מדוע להפלות לרעה את שף ישראלי שמצליח?. אין סיבה ואני מקווה
שהמסר יועבר. יש לנו במה להתגאות.