יום חמישי, 7 במאי 2009

הולנד- מעצמה קולינארית

כמנהגי בקודש בעבר כך גם עתה- האביב בפתח ואיתו מגיע ניחוח של שינוי, של חופש ושל תקופה חדשה. חופשת אביב ארוכה ומייגעת- במובן הטוב שבעניין כאילו נבנה עבורי במיוחד. תחת הכותרת הזו, אירופה הקלאסית, משתרכת רשימת מדינות ארוכה במיוחד,הולנד יכולה לענות על כל הקריטריונים. יש בה אופציות למכביר, וסבירות, כל מקום בה נוצץ בשטף כאילו אין מחר. ארוחת גורמה נראתה מענה קורץ והולם הן למנהגי הקדושה שלי והן לתחושה הרעב .

במשבר הנוכחי קל לשכוח כי אירופה סבלה מבעיות במבנה הכלכלי עוד לפני משבר האשראי: ירידה בתפוקה, עלייה בשיעור האבטלה בקרב מהגרים וצעירים ועוד. מעניין לראות כיצד מגיבים ענפי המסעדנות והאוכל אל נוכח המשבר הכלכלי ... הלחץ הכלכלי הזה גם מתחיל לגעת בפרה הקדושה של משכורות של שפים טבחים מלצרים ועוד באירופה.

פדיון ענף המסעדות באירופה ירד השנה בכ-25%-35% לפחות לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה גם באירופה חלק בלתי מבוטל של בית קפה, ומסעדות קטנות, נמצאים בסכנת סגירה מיידית. המסעדות שצפויות לספוג את הפגיעה הקשה בתקופות של משבר הן מסעדות יוקרה במיוחד.

מצב-הרוח בתקופת המשבר משפיע ישירות על הבליינים. אנשים שמפסידים כספים בשוק ההון, ששכרם מקוצץ או שהם מפוטרים - הולכים פחות למסעדות . "השמנים מרזים והרזים מתים".

אוכל הוא נושא שלא תמיד יודעים איך לאכול אותו.מרכיבי המזון הם לכאורה חומר לכל דבר. זה לא עניין רוחי, אלה דלק המספק כוח ואנרגיה לגוף החי. בין היתר הוא גורם עונג, לצד איחוד לבבות.

כל אלה ועוד מובילים למסקנה ברורה שאין מעוררין עליו והוא: "מזון למחשבה "

דרך האוכל אנו מבעים ויוצרים אחווה, מבעים רגשות, מכירים אנשים, לכן כל החושים שותפים לנושא המרכזי והנגזרות ממנו הרי הוא אוכל.

אין ספק שנושא האוכל תפס תאוצה מוגברת בשנים האחרונות. אוכל טוב הוא חוויה והנאת החיים, דרכו מנהלים שיחות אינטימיות סביב השולחן, מכינים ארוחות רומנטיות לאור נרות לאהבותינו. למרות שרובנו שקועים בקריאת חדשות באדיקות רבה- אל זה שונה כשמדובר על אוכל, הוא מהווה עבורינו מזון רוחני. לנושא האוכל פוטנציאל אדיר המעשיר את הידע לכל בר דעת, ובוודאי לאנשי המקצוע,ולאנשים שיש להם עניין וידע אמיתי באוכל.

אוכל וסקס הם שתי הנאות הכרוכות זו בזו, ושתיהן קשורות לתאוות החיים. לכן אין פלא שהרבה דברים שאנו אוכלים, ומונחים מתחום הקולינאריה, קשורים קשר אמיץ לפנטזיות מיניות. ובכך תורמים להגברת החשק והארוטיקה.

כולם יסכימו אתי שמשחר ההיסטוריה ניכרח המין והאוכל בחיבוק דב לופת שאי אפשר להתירו. ראה דוגמת אדם וחווה בגן עדן והמפגש בניהם,ולמיטב הבנתי זה היה הזיווג הראשון בעולם הפגאני.המשך מהריטואל והטרנס הדתי, שהביאו המאמינים מנחות לאלים- ולצד זה קיימו יחסי מין,זה רק חלק קטן מהדוגמאות המשכנעות והמוכרות מהאנתרופולוגיה של יוון העתיקה ורומי.לצד שולחנות עמוסות מכל טוב שכבו מדושני העונג על מזרונים וכריות, מקשיבים למנגינות, צופים במחולות ובלהטוטים, ונהנים מאורגיות משולחות רסן ללא סייגים, גבולות או מעצורים.

מאז ועד היום לא השתנה מאומה, העולם התרבותי המערבי הפך אולי ליותר מכופתר ומנומס יותר, אך לא זנח ולא פרם את הקשר בין שני התענוגות המועדפים עליו. הסרטים שעולים על המסך הקטן הן דוגמאות חיות לשילוב לוהט. האוכל והמין מגרות את אתו מרכז ההנאה במוח, שניהם יחדיו יוצרים תחושה פיזית ורגשית באותה מידה. גם הדיאלקט הלשוני בא מאותו מקור- יש קשר הדוק וקרבה לשונית למונחים מיניים ואוכל. בהקשרים מסוימים קשה לאדם הפשוט להבחין הבחנה ברורה במה מדובר. מאכלים מסוימים מקבלים התייחסות כאילו היו גוף בשר ודם. מאכלים רבים נושאים עימם מיתוסים גדולים הקשורים לתפקוד מיני.אני גורס וטוען כי אופן הנחת המנות בצלחת ( טקסטורה) הוא הדרך לעורר ולפתות, וכי הכל למעשה מסתכם בעין המסתכלת- מה שנותר הוא להתענג וללקק את השפתיים.

הסקס והאוכל מפעילים את הגוף באופן פיזי, ויוצרים אשליית לחשק, כמיהה לדבר מה שמתברר אולי רק כאשר כבר נוגעים בו וחשים אותו. הצפייה החושנית מאפיינת את שני האובייקטים באותה מידה . זה משהו יצרי שמנחה אתנו ונענה רק כאשר הוא קרוב למטרה.

לא מעט נכתב על מאכלים מגרים במיוחד את החשק המיני. וקיים הסבר מדעי לעניין הגירוי- חומצות שונות משפיעות על תהליכים שונים הגוף ונמצאות במוצרים עם חלבונים, או ארומות מסיימות גורמות לגוף להפריש אדרנלין, ובכך מביאות אתנו להתרגשות מסוימת- הדומה בחוויה להתרגשות המינית.גוף האדם מזיע לעיתים כאשר הוא נתקל בריחות מסוימים- קיימים סוגי מזון המפעילים באופן מודגש את בלוטות הזיעה- ובכך חומרים ארומאטיים חזקים יכולים לאפיין את ריח הגוף ולגרות את בן/בת הזוג. אפשר להאריך בנושא כי הדוגמאות רבות, וקצרה הירעה מלהיכנס אליהם ביתר פירוט.

מסעדת-De Leest Restaurant ממוקמת בעיר –Vaassen,מזרחית לעיר אמסטרדם, לא הרחק מהגבול עם גרמניה. למסעדה 2 כוכבי מישלן ו- 19/20 נקודות במדריך גומיו. שף בעלים משנת 2002 הוא-Jan Boerma כיניו בפי רבים- Jacob ג'ייקוב כיום בגיל 34 נחשב לשף הצעיר ביותר בהולנד בתחילת דרכו. את הכשרתו המקצועית רכש בבלגיה- Scholtenshof , הוציא לאור ספר מתכונים- De Kruken Van de Leest בנושאים קולינאריים.

הוא פרץ לפסגה בסערה והתקדם בצורה מטאורית- בשנת 2004 קיבל את הכוכב הראשון במדריך מישלן, ולאחר שנתיים בלבד קיבל את הכוכב השני. השף גייקוב חבר בנשמה עם השף מושיק ממסעדת- Brouwerskolkje ליד אמסטרדם שהוזכר בעבר- אני רוצה לציין את העובדה כי האוכל ברמה יוצאת מן הכלל עם מנות מעולות ויכולת לשמור על רמה קבועה לאורך כל הזמן ! השירות מצויין בזכות המקצועיות של מנהלת המסעדה קיים שדואגת לכל פרט ופרט ! ממסעדה – De Leestהיא מסעדת גורמה נדירה שאפשר להרגיש בה כמו בבית ! מסעדה ברמה הגבוהה ביותר עם אוכל מתוכנן ומוקפד ברמה יוצאת מן הכלל ,הן מבחינת התצורה בהגשה והן מבחינת שילוב הטעמים - מדובר במסעדת גורמה אמיתית ולא רק בתדמית - חובה לנסות!!!- קשה להסביר במילים את התפריט העשיר של המסעדה.

אני בחרתי ללכת על תפריט "על א קארט"

מנות פתיחה- או כפי שהם נקראים מנות אמוס- זריקת מחיית תפוח על ואבוקדו,טוסט חסילון עם עלי סלק,טוסט זיתים שחורים עם חמון ספרדי, ליד כוס שמפניה משובחת, רביולי ממולא לחי עגל, ועוד.

http://www.viaquidam.nl/images/Eethoek.gif

הקורס הראשון- טונה טרייה צרובה בהתאם עם מלפפון חמוץ,צלופח מעושן עם קוויאר,למנות כאלה לא צריך תוספות.

הקורס השני- בנוי על שלש מנות של אויסטר בטעמים שונים- לצד יין Muscadet יין באיכות גבוהה.

קורס שלישי- צדפת אסקלופ צרובה עם מחיית גרגרי נחל, חזה יונה מעושנת קלות, עם ציר עשיר במיוחד.ככל שהארוחה מתקדמת הרמה עולה דרגה נוספת מבחינה הטעם במיוחד.

קורס רביעי- מנת פילה עגל עם שבבי כמהין וקוביות גלי אדום על בסיס כרוב וחמאה, לצד יין- Chateau Pech Redon, http://www.viaquidam.nl/images/leest.jpg2003Languedoc

לבסוף קינוחים כגון גבינות , דברי מתיקה, גלידות, למכביר כולל יין לקינות-Aryanas moscate מלגה ספרד, קפה שחור.

נוף טיפוסי

מקומה בעשירייה הפותחת במסעדות הולנד היא ללא שום צל של ספק ! המגוון התפריט עשיר ומגוון, והיינות באיכותיים מאוד גבוהה, ולא מהסוג הנפוץ שאנו מכירים, מרתף היינות מדבר בפני עצמו.

היא אחת ההוכחות הניצחות לכך שלכל עיר יש מסעדות כוכבים שלא מאכזבות לעולם! השף הוא מיוחד במינו. לכן חוויתי חוויה קולינרית אמיתית.

http://www.restaurantcity.nl/thumbnail/thumbnail.php?width=250&img=/images/rest_images/4430.jpg

המסעדה ממוקמת במרכז העיר-ממוקמת במה שפעם היה בית מגורים ישן. אולי זה בגלל המצב שגורם לנו להתרפק בגעגועים על ימים אחרים, או מפני שאוכל הגורמה הקלאסי דורש סביבה של משהו מוכר, ידוע וישן. תהיה הסיבה אשר תהיה, מסעדות רבות מקפלות בתוכן לא רק אוכל, אלא גם סיפורים על אנשים, שכמו נגזרו מדפי ההיסטוריה של המקום.אסור לעשן בתוך המסעדה וזה כבר לא נדיר מאד בהולנד.

בכל מקרה היתרונות של בית מגורים שיהיו גדולים בעיקרן לא מתאים למסעדה.לכן הוחלט על שיפוץ כללי שישפר את המקום, בין היתר ניתן הדגש על מרחב גדול ופתוח, בתוספות מפנקות כמו שירותים כיאה למסעדה ברמה זו, וכן הרחבת מרחב המטבח.

אך בעקבות חסמים בירוקרטים על ידי הוועדה הבניה המאשרת העבודה התעכבה.המסעדה במתכון החדש נפתחה בהיותי בהולנד ברבע הראשון של חודש אוגוסט 2008 .

אתר הבית

מפת האיזור

את הדחף ללכת למסעדות שבהן מגישים סתם אוכל טוב קיבלתי אחרי כמה ביקורים במסעדות נחשבות וטרנדיות בהולנד. בנוסף למעלותיה הרבות, מסעדת De Zwethheul שוכנת בכפרZweth ליד העירה דלפט-Delft באיזור עיר הנמל רוטרדם.ניתן לתאר את מיקום המסעדה כיפה באיזור הנוף מהמהם. מבעד למעקה המרפסת נראית כדמעה כחולה בעמק שנהר-Schik חוצה אותו. לכן היא זוכה בנקודות זכות, הודות למיקום המקורי ומפתיע.

http://www.diningcity.com/pictures/l4085buitenschuin_gr.jpg

יצאת לבדוק את המקום ולהתחבט בשאלה האם מדובר במהפכה צרפתית של ממש , בדומה לשאר המוסדות הקולינאריים בהולנד, מי שיבחר לשבת במרפסת ישקיף על מרהיב ויהנה מכל רגע. חלל הפנימי גדול במיוחד, השולחנות כולם לובשים מפות לבנות מגוהצות, וכוסות יין שמחכות למילוי. מואר וסימפטי, שעושה חשק להתיישב בו.

האמת היא שחששתי מפלצנות, אך הופתעתי למצוא ב- De Zwethheul ארוחת צהריים באווירה רגועה ונטולת טקסיות. זו אמנם לא ארוחה זולה או משהו שאפשר לבנות עליו לעיתים תכופות- אך יודעי דבר ייאמרו שהיה לי הזכות להימנות עם המאושרים שאוכלים במקום המתוקשר הזה. מי שמחפש ארוחת צהריים מפנקת ומשביעה יכול להתמסר לידיו המיומנות של השף- Ridder. ולשכוח לכמה רגעים מכל הצרות, וכן כדי להתאושש מהנסיעה התנחמתי בזלילה. מקום ששווה להעפיל אליו אם אתם נמצאים באיזור בזכות השירות המדויק. המסעדה ממוקמת על גדות הנהר הזורם לתוך Zweth Schliemann, בחברת צוות המסור ניתן ליהנות מאירוח קולינארי יוצא מהכלל. התפריט מורכב בהשראת עונות השנה, ובהגנתו של השף מריו Ridder ותחת ידיו יוצאות מנות עם טעם מעודן ושילובים שהם יצירות אמנות. הפעם הזנחתי את המסעדות הקבועים שלי בעיר הנמל רוטרדאם, ונסעתי אל מסעדת השף המקומית בעלת 2 כוכבי מישלן ,17 נקודות במדריך גומיו, וממוקמת במקום 6 בין המסעדות הטובות בהולנד.כדרך אגב מספרן של מסעדות מכוכבות בכוכבי מישלן בהולנד רק הולך וגדל, וזאת כמובן תופעה מבורכת. המטבח צרפתי קלאסי עם השקפה מאוד מודרני חדשני, מכויל על הדרך הצרפתית.מנות מובחרות כגון:

עוף אפוי עם רביולי לנגוסטין

צלופח מעושן עם פירה מלפפון ועגבנייה.

דג פוטית אפוי עם פירה בצל

מותן עגל אירי עם פירה אפונה טרייה ורוטב לענה ועוד.

אמוס: טוסט עם צלופח מעושן, ביצת שלו עם צ'יפס, 3 כדורי גבינה בטעמים שונים, אספרגוס לבן עם מחיית זיתים ירוקים –ליד כוס שמפניה.

קורס ראשון: foie grasכבד אווז עם מחיית עלוש- לצד יין איטלקי לבן מאיזור פיימונטה – וילה 2004 Sparina.

קורס שני: לובסטר גדול עם ציר משובח- לצד מיונז ביתי, ופטריות יער.

קורס שלישי-דג פוטית עם פירה בצל.

קורס רביעי- מותן עגל אירי עם רוטב לשון סמיך ועשיר, לצד פירה אפונה טרייה ורוטב לענה- לצד

יין אדום Spàtburgunder, Baden 2003 גרמניה יין מאוד נחמד!

קינוח: פלטה גבינות משובחות,לצד גלידות ושרבטים מרשימים, סוגי מתיקה מתוצרת בית, וכמובן קפה שחור.

מלצר היין- Sommelierהנושא את השם :Dverdreef היה חדור תחושת שליחות ללמד אותי איזה יין כדאי להזמין,

מפת האיזור

אתר הבית

מסעדת/ מלון- De Nederlanden , כוכב מישלן 1 ביער אוטריכט

המטבח מתבסס על המטבח הצרפתי, תפריט יינות משובח, מקום שמומלץ לבקר- ואפילו ללון. השף Erik de Bore קפדן מאד כאשר מדובר בפורמט הבצועים.חבר טוב של השף מושיק ממסעדת- t' Brouwerskolkje

המקום נבנה עוד במאה ה- 17 , על גדות הנהר-Vecht ממוקמת בעירה Vreeland במחוז אוטריכט.

אתר הבית מלון/ מסעדה