יום שני, 19 במאי 2008

צפון צרפת/ אלזס


חבל אלזס-לורייןAlsace-Lorraine המצוי במזרח צרפת, החלק המזרחי של צרפת מורכב משני חבלים היסטוריים- חבל אלזס Alsace- וחבל לוריין-Lorraine - הכוללים בתוכם את אזור Vosges אזור -Meurthe et Moseelle איזורMeuse אזור Moselle אזור Bas Rhin אזור Haut Rhin ואזור Belfort .במשך למעלה מאלף שנים היו אזורים אלו שדה-קרב עקוב דמים שידע סכסוכים בתקופת ימי הביניים, וכמה מהקרבות הקשים ביותר של שתי מלחמות העולם. במהלך ההיסטוריה הארוכה נכבש מספר פעמים ועבר משליטה גרמנית לצרפתית ולהפך. השפעת וריבוי האירועים ניכרת עד היום, החבל הוא בעל צביון ייחודי, המשמר עירבוב של שתי התרבויות.
http://www.valac.nl/IMAGES/Pays-de-Roquefort-fotoos/StJeand'Alcas.jpg
אבל למען הסר ספק:האיזור מרהיב ביופיו, ומי שאינו מבקר במקום זוהי החמצה גדולה. מציע את הטוב שבטוב בתים וכפרים ציוריים שניתן למצוא כמותם רק בתמונות נוף צבעוניות. בשילוב מיוחד של הדייקנות הגרמנית ואהבת החיים הצרפתית. החבל שופע ערים עתיקות והעיירות נפלאות,כמו כן דרך היין המפורסמת, הרי הווז Vosges- נהר הריין השופע והגועש וכמובן המטבח הגרמני-צרפת המושלם, שמוכר לכל אניני הטעם שהם מסמלי הבולטים מתרבות הגסטרונומיה.
חבל אלזס המפורסמת, היא הקטנה יותר מבין שתי הפרובינציות של החבל, משתרעת מצפון לדרום בסמוך לאפיקו של נהר הריין. העיר- שטרסבורג היא בירתה של חבל אלזס . ברובע העתיק עיננו מסונוורת מבתים המעוטרים בקורות-עץ ומיקומם ליד תעלות המים, ובשכנות לחנויות הקטנות ולטחנות-הרוח הישנות הופכים את השכונה לאתר נהדר ורומנטי בעליל.בעונות האביב והקיץ האיזור טבול בשמש מקיפה וחובקת בזרועת אהבה, מקום פסטורלי שאין בו ייסורים.
מבעד אחת בתי העץ העתיקים, מבצבע דמות אישה, שביס לבן עטוף לראשה וחוגרת למותניה סינר,נגשת אל אדן החלון ומתפלת בעציצי הגרניום המשתפלים מטה. במבט יותר חד אפשר להבחין בשלל הצבעים שבצמח,הירוק אדום,הצהוב שבחול,הכחול שבשמים, והסגול שבצללים. העולם נעשה יפה ומבטיח עתיד טוב יותר.והאוזן קולטת קול של טיפות המים הנופלות מן המשפך על האדנית התלויה.

http://www.panoramio.com/photos/original/163584.jpg

במרחק של פחות משעה נסיעה מעט דרומה משטרסבורג, שוכנת העיירה הציורית קולמאר- Colmar שמספקת הצצה חטופה אל ימי הביניים. לטעם רבים היא עדיין אחת הערים היפות בחבל אלזס. מלבד הבתים האלזסיים המסורתיים אשר נראים במיטבם בקולמאר, המרכז העתיק והציורי שלה המורכב מרחובות צרים ובתי עץ. הבתים בעיר נעים מהסגנון הגותי לסגנון האיטלקי המזכיר בנייה ונציאנית כשניתן למצוא גם כמה דוגמאות לסגנון הצרפתי. . הקסם האמיתי של העיר העתיקה של קולמאר טמון בעובדה שאין שני בתים במקום הבנויים באותו סגנון או באותו גובה כך שלמעשה העיר מצטיינת באי הסימטריה שלה.
לא ניתן להציג את התמונה "http://www.rcn-campings.fr/valdecantobre/images/Environs2.jpg" משום שהיא מכילה שגיאות.
החבל טבול בכרמי יין- על אחת מגבעות הרכס מבצבץ כפר פסטורלי, ולמרגלותיו משתרע מראה הבקעה בצבעים חום שוקלד בעונת הסתיו- מושלג בחורף האירופאי,וירוק בוהק באביב.העננים הממלאים אותה בחודשי הסתיו והחורף,משרים תחושה שהם חיים עם הנוף- בתוך הנוף ומעל הנוף. מרכסי הרי הווזניתן להבחין את הבקעה החרושה והמעובדת, כשמיכת טלאים ולצידם ערוצי הנחלים העוברים בה כסרט נודף מים.

http://www.masa.co.il/_content/images/aa9469af51029e4ac044f4148aec900b_99_p26.jpg
לאורך 170 ק"מ, למרגלות המדרונות המיוערים של הרי הווזמתפתלת " נתיב דרך היין – Route de Vine הקסומה. דרך היין: נמצאת בין הנהר הריין-Rhine ובין רכס הרים שנקרא ה-Vosges. האזור השליו מכוסה בפרדסים, בוסתנים וכרמים וביניהם הערים המקסימות והעיירות הקטנות, שצריחי מגדלי הכנסיות שלהן נראים מרחוק. הדרך חוצה כרמים וגבעות ועוברת בעיירות קטנות עם רחובות צרים מרוצפים ונקיים ושתילי הפרחים הצצים בשדרות הצרים הם מעין חלום של ילדות, ובצידם כנסיות צנועות ובתי-עץ שלמרפסותיהם אדניות עם פרחים מרהיבים.האוויר צלול ומלא ריחות עשבי טיבול, מרווה, ורוזמרין, וגרניום לימוני. השקט מופר רק בציוץ הציפורים בולבולים,יונקי דבש, סנוניות, בזים צוללים, דרורים וחוחיות.
http://drinking.files.wordpress.com/2007/12/wineroute.jpg

שיאה של דרך היין האלזסית.היא העיירה הצרפתית המקסימה: אוברנאיי- Obernai מנוקדות תצפית שונות אנו רואים פה ושם במטעי תפוחים, המישור הנפרס במזרח הגבעות מכוסה בשדות תירס.
אך בעין בוחנת אנו רואים בעיקר מראה מרהיב ממדרונותיהם העטורים באלפי דונמים של כרמים אלזסיים מובחרים, כרמים המטופחים להפליא. שורות שורות ניצבות הגפנים דוממות, תלויות וירוקות במדרונות הגולשים ממרומי הגבעות אל תוך העמק הפורה, ובינות לעליהן פיזזו קרניים של שמש ערביים רכה. פה ושם בלטו על קו הרקיע שרידי מצודות דרכים עתיקות אשר בוודאי חלשו על הדרך האסטרטגית הזאת, המחברת בין מעברות נהר הריין ותוככי צרפת. בחודשי הקיץ הומה דרך היין האלזסית מאות אלפי מבקרים, ופני כולם אל כפרי היין שלאורך 170 ק"מ של דרך פתלתולה, החולפת על פני כ- 100 כפרים ועיירות. לאורך הדרך ניצבים הכורמים, מגדלי היין, ומצעים את מרכולתם, מי ליד חבית יין הפוכה הערוכה כשולחן ועליה בקבוקי יין למכירה. הכפרים והעיירות אשר התפתחו במרוצת הזמן לאורך הדרך נראים היום כמו תמונות נוף מרהיבות מימי הביניים הרחוקים והרנסנס, וביקור בכל כפר הוא כמו חזרה לימים עברו. יש בתים שקירותיהם מעוטרים בציורים עתיקים ובפרסקו המתארים סצנות משטה יין, ופינה מונחת חבית יין ישנה ולצדה מגוב חקלאי או כלי קציר. בין הכפרים- ולאורך הדרך תחומות חלקות כרמי הגפנים בגדרות אבן או בגדרות עץ.
http://www.senior.co.il/files/cd/00090.jpg
ליין האלזסי יש היסטוריה ארוכה - מדובר ביין משובח וישן. היין המקומי הוא יין לבן יבש והוא הולך מצוין עם המטבח המקומי.. בכל ישוב כזה מספר בתי-יין ואפשר כמובן גם לבקר ביקבים. גולת הכותרת של היין האלזסי הוא: יינות הריזלינג היבש, גוורצטרמינר, פינו גרי, ואדלצוויקר. המדרונות התלולים של הגבעות, אדמת הסחף הפורייה והעשירה במינרלים, וכן הקרבה לאקלימו הלח של עמק הריין, יצרו בחבל אלזס תנאים אידיאליים לגידול ענבי יין. עם השנים השתכללו שיטות גידול הגפן, ולאורך הדרך ניתן להבחין בצורות שונות של גיזום ושל הדליית הגפנים, מה שמשפר את הכמות, האיכות, והעסיסיות, של הענבים הנבצרים מאוחר יותר.
באלזס מגדלים כמה זנים של ענבי יין אשר היו לשם דבר בגסטרונומיה הצרפתית בפרט והעולמית בכלל. רוב היינות הם לבנים, והזן המוביל הוא הפינו בלאן Pinot Blanc - . סוג יין נוסף וייחודי הוא הטוקאיי פינו גרי Tokay Pinot Gris - יין לבן בעל גוף וארומה שטעמו העשיר והמורכב מציע תחליף נהדר ליינות האדומים הטובים שחסרים באלזס. יין לבן מענבי סילוואנר- Sylvaner. היין האדום היחיד המיוצר באלזס הוא הפינו נואר Pinot Noir יין בעל ארומה של פירות יער ודובדבנים.יינות לקינוח יין המוסקט של אלזס, אשר מיוצר מענבי מוסקט מתוקים ויש לו גוון חצי יבש.
http://www.sailing.co.il/upload/france(1).jpg
כתוצאה מהתחרות הגדולה בעולם נוצר משבר בכל הקשור לתוצרת היין הצרפתית. צרפת מתמודדת עם מדינות כגון:צילה, אוסטרליה, ובתקופה האחרונה התווספה גם ניו- זילנד. עם יינות זולים יותר ולפי טועמי יין מדופלמים לא רעים בכלל. אך הנחמה בכך שפחות פגע בלבנים של אלזס ויותר באדומים של בורדו. משבר היין הצרפתי לא גורם לייננים של אלזס להיות מוטרדים יותר מעל המידה אך חרדים מפני רוחות העתיד. ולמרות זאת זה לא גורם להם להיות פחות מכניסי אורחים. כשהם מציבים שלט על טעימת יין, הם באמת מתכוונים לזה, ובכל יקב שמכבד את עצמו תמצאו גם חבית גדולה ריקה שאליה אפשר להשליך יין שלא מוצא חן בעיניכם.

http://cache.eb.com/eb/image?id=83440&rendTypeId=4

בתקופה לפני חג המולד סוף חודש נובמבר אז ביקרתי פעם אחרונה בחבל זה של צרפת, אין דבר הדומה למראות ולריחות האופפים אותך עם הגיעך לאחד מהשווקים הפתוחים.ומסביבך בקתות עץ פשוטות אך יפהפיות עם אורות מנצנצים כמעט בכל עירה. פרט לקניות, השווקים משמשים גם מקום מפגש בשעות הערב. והם מציעים בידור מגוון: החל ממספרי סיפורים וליצנים, דרך הופעות קרקס ומוזיקה, ועד העיקר מגוון רחב של אוכל ושתייה.
http://blog.tapuz.co.il/heidior/images/233155_162.jpg

המטבח האלזסי הושפע רבות מהמטבח הגרמני, הוא דורש השריות ארוכות ובישול ממושך וזאת בכדי לספוג את כל הטעמים וארמות.האוכל האלזסי פשוט ולא מסוגנן, משופע בבשר חזיר ובנקניקים עתירי שומן אחד התבשילים המדגימים זאת באופן קיצוני הוא השוקרוט – Choucroute Garni : תבשיל בשר, כרוב חם עם פיסות בצל ונתחי בשר חזיר, ונקניקיות עגל בבירה .קדרת סלט ירוק, נקניקיות וגבינה. בתחום המאפים בולטים ה"קיש לורן" וכן פשטידת בצל Farte a L’oignon מאכל מאד מסורתי עם ארומה מעט מעושנת מרצועות הבייקון. ובלי לפגוע ביוקרת של חבל פריגור המפורסם בתחום כבד אווז מצוין, גם בחבל אלזס הוא מככב בצורה מרשימה.וקידרת בקהוופ – Baeckeeofe נושא אחריו שובל של ריח משגע. אמרת קוגלהוף - אמרת אלזס. ספק עוגה, ספק לחם, ובכל מקרה מאפה עתיר חמאה, מעין אח תאום לבריוש הצרפתי המפורסם. מוצאים אותו בכל מקום ובגרסאות שונות: עם אגוזים, עם צימוקים, עם שקדים ועוד. עוגיות שקדים פיננסייר – Financiers עטור אבקת סוכר. הנקניקיות בחרדל צרפתי חריף, עוגיית דבש מובחרת מתוצרת בית Pain D’epice.וטארט תפוחים משובח וחם. ולבסוף מקנחים את הארוחה בלחם וגבינה מונסטר- גבינת בקר מהרי הווז’.

חבל לורן-אלזס ידועים במטבח המסורתי, אפשר לחוות חוויה גסטרונומית אצל כמה מהמסעדות הידועות יותר בצרפת.ומטבחיהם מגישות לסועד ארוחות גורמה עילא ולעילא.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/96/Alzette_River,_Grund,_Luxembourg.jpg/200px-Alzette_River,_Grund,_Luxembourg.jpg

לא בכדי איזורי היין מהווים אדגר לאוכל טוב,לכן גם הגדות של הריין או בסמוך לו קמו מסעדות בעלי שם עולמי. המסעדות שנמצאות בסמוך ליקבים יודעות שהלקוחות מחפשים את חוויות האוכל,והסועדים אניני הטעם מוכנים לטרוח ולנסוע למרחקים כדי להגיע למקום בו יוכלו להתענג על מנעמי השולחן,בצד ובשילוב עם יינות האיזור המשובחים.הדו- קיום של מסעדות עם יקבים הופך איזורי יין רבים למרכזים גסטרונומיים.סיור חטוף באיזורי היין, ודפדוף רופף בתפריט אנו נוכחים לדעת שיין טוב בא עם שילוב של אוכל טוב.התפריט הוא קלאסי באופיו,עם הקפדה יתרה על תבלינים ומוצרי גורמה יקרים באופן יחסי. למשל: פטריות כמהין ועוד מצד אחד,ותנובת האיזור ותבליניו מאידך.לעתים קרובות המנות מורכבות וכוללות כמה סוגי רטבים,קישוטים ותוספות שונות.אלה אינן ארוחות שנעשות במהרה למשל מריחה של חומוס על צלחת, אלו ארוחות שדורשות ידע ותשומת לב מיריבת מצד העוסקים במלאכה.ולכן כל ארוחה שכזאת מיועדת להיות חוויה בלתי נשכחת.
http://www.israelwines.co.il/_uploads/imagesgallery/5285180.jpg

http://www.vinocigar.co.il/images/pictures/reisling.jpg



מסעדתלה- ארנסבורג L’ Arnsburg כ- 15 ק"מ צפונית מערבית לעיר שטרסבורג, מסעדה/מלון,בעלת היסטוריה ארוכת שנים,דור שלישי שעבר בירושה מאב לבן.כיום מנהל את המסעדה/מלון "השף זאן גורגקליין בעזרת אשתו קאטלי. Cathy and Jean-Georges Klein בעלת 3 כוכבי מישלן ו- 17/20 גומיו.התפריט מגוון ועשיר, מקוויאר עד כבד אווז, דגים ופירות ים ועוד.
http://www.pfarrerkabarett.de/bilder/l2.jpg

http://www.uzitauber.com/photos/nav2/content/elzas%20(10).JPG

מסעדתאובארגה דה לה איל – Auberge de l’ ill , בדרך משטרסבורג לכוון העיר קולמאר. מסעדה/מלון מנוהלת ע"י השפים – Paul’ Marc et Jean/ Pierre Haeberlin בעלת 3 כוכבי מישלן וארבע מזלגות, 18/20 גומיו.תפריט ברמה גבוהה.
לא ניתן להציג את התמונה "http://www.golden-lotus.co.il/archive/europe/graphics/alsace.jpg" משום שהיא מכילה שגיאות.
מסעדת ה-קרוקודיל – Au Crocodile ממוקמת בתוך העיר שטרסבורג מנוהלת ע"י Monique & Emile Jung השף, בעלת 2 כוכבי מישלן וארבע מזלגות, 16/20 גומיו. המנה המובחרת הוא פטה כבד אווז.
אין ספק שאחד משיאי המטבח הצרפתי העילי הוא "הפאה גרא – Foie gras " כל מסעדה המכבדת את עצמה כוללת בתפריטה את הגירסה שלה.כל שף מכין את הגירסה הפרטית שלו עם הטאץ האחרון במגע ידו המיוחדת. שנותנת למנה את הייחוד שאיליו הוא נכסף.ועדין לא נאמרה המילה האחרונה לגבי מעדן זה.מנה כזו תוכל להתענג עליה במסעדה שלפנינוhttp://www.masa.co.il/MASA/_fck_uploads/Image/metaylim/metylim%2099/99_p27.jpg.

אחת הבעיות הוא קוצר הזמן, בכדי לראות ולהנאות חייב שיהיה באמתכם זמן פנוי וללא לחץ. ומנגד עומק הכיס. העיקרון והרעיון שמאחוריו הוא פשוט להגיע לכפר או לעירה, למצוא מקום מתאים בכיכר, להתיישב על ספסל עתיק בנוי מאבן, לשתות יין לבן קר שקניתם מבעוד מועד- ולנגוס בטארט תפוחים חם, לשמוע את פעמון הכנסייה מצלצל את אותו צלצול מדי שעה. ולדמיין במנהרת הזמן את ימי הבניים ואתם אחד הרוזנים של החבל, ושעוד מעט מגיע החורף וצריך לקנות עצים לאח. וחוץ מזה כלום לא חשובלא ניתן להציג את התמונה "http://mad.walla.co.il/w/18-200/121133-18.jpg" משום שהיא מכילה שגיאות..
לתושבי המקום "האלזסיים" חשוב מאד שידעו שהם לא גרמנים ולא לגמרי צרפתים, הם משהו כלאים.
הדיאלקט שונה לחלוטין שבו הם משתמשים- וזאת בכדי שכל אחד מהצדדים לא יבינו אחד את השני. השפה במקום מזכירה לפעמים גרמנית , ומתאפיינת בהטעמה מתנגנת כאשר בני אלזס דוברים צרפתית.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה