יום ראשון, 5 באוקטובר 2008

מסעדות עטורות שבחים

סיור קולינארי בדרום הולנד

http://blog.tapuz.co.il/diana1/images/42997_27.jpg

מי לא מכיר את הסמלים המפורסמים של הולנד - טחנות רוח, פרחים, גבינות, כפכפי עץ וכמובן אופניים.

הולנד יצרה לה שם של מדינה הבנויה לטיול רגוע. שיטחה הקטן יחסית לשכנותיה,לכן מרחקי הנסיעה לא גדולים במונחים אירופיים, שפע האטרקציות הופכים אותה ליעד אידיאלי. האווירה בהולנד ידידותית ופתוחה ביותר כלפי כל מין, גזע , צבע, ודת, ובצירוף חיוך קטן. הצד הפחות חזק של הולנד הוא הנופים. בתחום הזה אין לה הרבה מה להציע, היות ומדובר במדינה שטוחה- תשכחו מהרים ופסגות מושלגות או נופים דרמטיים ותתחילו לדמיין נסיעה בנוף כפרי שלוו ומרחבים ירוקים, זרועים בבתי חווה ציוריים, פרות רועות, והמון המון תעלות מים שמעליהם גשרונים. מדי פעם תיגלה לעיניכם תחנת רוח שמפוזרים לאורכה ורוחבה של המדינה. בתור מדינה שכבשה את הים, ייבשה ממנו חלקים והקימה מערכת סכרים מפוארת, לים יש מקום של כבוד בהולנד. כפרי דייגים תיירותיים מבצבצים בכל פינה ואי אפשר שלא לכלול אותם במסע הקולינארי.


http://www.masa.co.il/_content/images/13a2823c0ccf4c85922d5bfae88c3af4_untitled.jpg

דרום/מערב הולנד יש שלוש נפות: לימברג Limburg, צפון בראבנט Brabant ו-זילנד Zeelandהשוכנת במערב האזור.

נפת לימברג -נמצאת בקצה הדרום-מזרחי של הולנד. זוהי רצועה צרה של חבל ארץ הררי הנמצא בין גרמניה ממזרח ובלגיה ממערב. בירת הנפה היא מאסטריכט Mastricht- עיר ציורית ומאוד מטופחת עם אווירה נינוחה.

http://tippinthescales.files.wordpress.com/2007/03/ls_limburg.jpg



http://photos.igougo.com/images/p205895-Lahn_Valley-Limburg.JPG

הפתגם ההולנדי אומר:

There is Dutch saying that " a farmer does not eat what he does not know "

המסעדה- בלוגה Belugaממוקמת בעיר העתיקה של Maastricht בצומת רחוב ראשי, וסביב לה גן מקסים ומטופח. בעלת 2 כוכבי מישלן, ו- 18/20 במדריך גומיו. מטבח לאניני טעם, במיוחד לאלה האהובים כבד אווז.המסעדה נפתחה בשנת 1997 ע"י השף המהולל- Hans Van Wolde יליד 1967,את הקרירה החל בשנת 1987 , ומאז עלה בסולם המצוינות בכל הקשור לקולינאריה.תפריט המסעדה מגוון, ויש בו מבחר גדול של מנות לבחירה אישית, כל אחד עם הטעם שלו.כ- 300 איש סועדים מדי שבוע במסעדה המהוללת שלפנינו. העיר מאסטריכט נחשבת בפי תיירים רבים כאחותה התאומה של העיר הגדולה אמסטרדם- כאן המקום להזכיר שהעיר מאסטריכט היא העיר העתיקה ביותר בהולנד, קורותיה מתחילה עוד מימי שלטון רומי.נמצאת כמה דקות נסיעה מהגבול עם שכנתה בלגיה.האירוח מדהים, מדהים, מדהים. חגיגה לגוף ולנפש, ובעיקר ספגתי אווירה קסומה ביותר. חלק מהמחמאות הרבות אנו חושף כאן. היה מדהים מעבר לכל מה שיכולתי לצפות. הרבה חוויות יפות ומעניינות אהבתי את מגוון המנות האפשרויות לבחירה, ואני אשמח לשוב להיות כאן פעם נוספת.השף ענק, גדול מרענן ומעשיר, נקי נעים וביחד. התמקדות בפרטים הקטנים, תודה! על הכל. המקום. האנשים. האווירה. התוכן. והאיכות.

התרגשתי מאוד.בעיקר מהנשמה שהיתה ניכרת בכל דבר. קטנו מילותיי, נוכח שבחיי החיבוק שקבלתי מהצוות והשף במיוחד.

נטיית הלב של אדם המוגדר בריא היא להתעלם בדרך כלל מהמשמעות של מספר קילוגרמים מיותרים המתחילים להיערם סביב מותניו, גוף האדם מתוכנת באופן מדויק להתמודד עם שיאי אכילה כמו גם עם מצבי צום.לכן עם פעם בשנה אני מפריז מבחינת בולמוס אוכל גורמה ברמה גבוהה, אין לזה משמעות- אלה רק תענוגות.

נושא הדיון העיקרי שאמור להתפתח פה - מה אוכלים!!! האמת, זה נשמע לי מסובך מדי בשבילי.... כלומר אפשר, אבל זה בדרך כלל לא יעיל. קהל הממוצע אוכלים מה שמוכרים להם. הם לא מכירים משהו אחר. כעת ניתן לעבור לשאלה העיקרית: "מה אוכלים?

יש יוצא מהכלל- בדרך כלל היות ורובנו לא אוכלים במסעדות העילית על בסיס קבוע, אין טעם לפרט על המנות השונות.לכן "על טעם וריח אין להתווכח ".זה אחד הסיבות שאני מלכתחילה לא ממליץ על תפריט מסוים שאכלתי- הבחירה היא ביד המזמין.

אתר המסעדה

תפריט המסעדה

2004-09-01 09-44-24.jpg

מסעדת/ טירה- Chateau Neercanne, 1 כוכב מישלן, ממוקם בציר העוקף את העיר מאסטריכט. נבנה בשנת 1698 ע"י הברון- Daniel Volf Van Dopff שהלך לעלומיו בשנת 1718. הטירה ממוקמת על רכס הגבעות ובעמק המפריד בין הולנד לבלגיה.גני נוי שוכנים מסביב לטירה, הם הוקמו לצידם של התעלות מים, שבין השאר סיפק מים להשקיה. הגנים הוקמו על שטח שהיה שייך למשפחת הברון שהוזכר לעיל,הגנים משרים אנרגיה טובה בסביבת הטירה, הבנויה על הקשר שבין האדם לסביבתו.ובכך משפיעה לטובה על הטירה ועל דייריו.הטירה ומה שסביב לה שופץ בשנת 1997 ועוצב ע"י האדריכל הולנדי כאי ירוק בלב הנוף הפסטורלי. ועם התייחסות וכבוד להיסטוריה והייחוד של המקום. מבנה הטירה שהינכם רואים היום שופץ ברוח המבנה המקורי. במקום ישנה גם מרפסת קייצית לאירועים המשקיפה על העיר העתיקה של מאסטריכט.2004-09-01 09-44-52.jpg

המסעדה מנוהלת על ידי שף דה קוזין- Hans Snijdersמשקיפה על נוף מרהיב., במקום מערכות ישיבה נוחות. התפריט העיקרי מושתת על המטבח הצרפתי, מגישה מנות בשריות משובחות, ועושים היטב לצד דגה ופירות ים ועוד.המקום ממתין בכיליון עיניים לכוכב השני, השף שולח קריצה במסווה של זריחה הדוהרת על כנפי-עיני רוחו, מעבר לאופק ממתין הכוכב השני.

מפת האיזור

\אתר הטירה

נפת בראבנט-כאן נמצאת האטרקציה העיקרית: פארק השעשועים והאגדות אפטלינג (Efteling). זהו פארק אגדות עצום הדומה במתקניו לדיסנילנד,

מסעדת- Wolfalaar - בעלת כוכב מישלן שזכתה בשנת 2005, המסעדה שוכנת בציר העוקף של העיר בראדה בדרום הולנד, הנמצאת בנפת בראבנט. לא פשוט להגדיר במילים, בולמוס ושקיקה שמריצים אותך למטבח. התיאבון דומה לאהבה -היא רחוקה, לשווא תצפה לה, וכשאינך מצפה כללהנה היא כאן. עסק יצרי ואישי המתרחש על ידי גירויים חבויים, פרטיים ובלתי צפויים. מטעמים ברורים לא אמליץ כאן, לשווא על מילים מגרות ותצלומים לשם תצלום. אבל ככה זה. כמו האהבה. נדמה שאתה אוחז בה כך גם התיאבון. סידור מרפרף של מילים.המסעדה היא המובילה בעיר, עכשיו מתחילה העלילה המפותלת, על פסגותיה ונפילותיה, שאת קורותיה אספר בקצרה.השטח בה מצוי המסעדה היתה חווה חקלאית לכל דבר, בשנת 1998 שני אדונים הולנדים מומלחים בדעתם מכרו את השטח לעירית בראדה. בחלוף זמן קצר עלה הרעיון להפוך את המקום למסעדה.

מעשה ידיו של השף- Maarten Camps's מורגשת בצלחת, מנצחת בזרוע נטויה על המתרחש במטבח.

ההיצע הקולינארי המעולה הוא תוצרת ידיו, אחד השפים היותר מוערכים בהולנד.עם ניסיון בתחום ותפיסת עולם קולינרית מגובשת. חשוב לציין שכמעט בכל מנה מורגש הטעם המיוחד של עשבי תיבול שזה עתה נקטפו מהגן. וכל טעם לוקח אותי למחוזות אחרות.

אתר המקום

נפת זילנד- מתאפיין בטעם האווירה הימית Zeeland, אזור מרהיב עין שנוצר ע"י דלתה של שלושה נהרות. האזור מבורך בקבוצות איים וחצאי איים שהופכים אותו ליעד אידיאלי למסעדות דגים ופירות-ים לאורך קו החוף נתפעל מהנוף המשתנה תמידית. עם כפרים מקסימים על שפת הים וערים עמוסות בפנים הארץ.

http://images.smulweb.nl/restaurants/1334084/tuinpad_naar_serre_toe.jpg

אבל מה לעשות שלמסעדה הקרויה- Manoir- Inter Scaldes יש גן נהדר אחד שהכניסה בשעריו ללא ידיעת קורות המקום, משולה לביקור של חירש באולם קונצרטים?לפני מספר שנים משכנם ומבנה המסעדה על כול תכולתו האומנותית והפיזית נהפכה כולה חורבה אחת מלאה אפר והריסות מפוזרות בכל המקום. המקום נשרף כליל כולל הגן שמסביב. כל האוספים וכל הסיפורים, נקברו בהריסות של המקום עקב השריפה. למרות העזובה - ותחושה הייאוש הראשוני, והדאגה הגוברת לעתיד. אך מנקודת מבט זאת לזכותם אפשר לומר שבדיעבד בעלי המקום הם בעלי תושייה ועוצמה רבה לא המתינו זמן רב, למחוק את הקשיים ולהתחיל הכל מחדש.את זה אפשר לומר בגאווה המקום שוחזר עד פרטיו הקטנים ביותר, והיום אין זכר לשריפה שכילתה את המקום. את הסיפור הטרגי שמעתי זאת מפי בעלי המקום, כאשר שהיתי במחיצתם והתארחתי במקום.כאן המקום לומר שקיבלתי יחס מיוחד ואישי וטיפול שעוד לא חוויתי כאילו אני מלך, כולל מן צוות המסעדה והמלון. ארוחה הערב היתה מצוינת, והיתה הקפדה יתרה מצד השף על המנות שהוגשו לשולחני. התפריט הורכב מן המנות המובחרות שמגישה המסעדה לבאי המסעדה, וכללה 24 מנות. בהזדמנות זו ברצוני להביע את תודתי מעומק הלב, על חוויה יוצאת הדופן ועל האירוח והטיפול המסור.

קיימת במקום הרמוניה בין טבע פסטורלי וההפך הגמור לעומת העיר הסואנת אמסטרדם - המסעדה ובצידה המלון עצמו שוכן בכפר, בנוף כפרי פסטורלי של Kruiningen Zeeland הממוקמת בדרומה של הולנד. מאז נפתח המקום מחדש הוא צובר תאוצה ויש אנשים שמגיעים מכל רחבי אירופה להתארח במקום ולטעום ממטעמיו של השף המהלל. החדרים והמבואות בחווילה היפהפייה בנויים קמרונות וקשתות והרצפה מרוצפים שיש שחור/לבן. הדלתות והחלונות עוטרו במסגרות עץ מגולפות. מוקף בגן פורח, ומטעי פרי. בפינה פסטורלית זו הצופה אל המרחבים הירוקים, ובמרחק לא רב לגדה של נהר- המאז הנשפך לים הצפוני.

המסעדה והמלון, בו מתגוררים הבעלים, Jannis and Claudia Brevet ומנוהל על ידם- בעל 2 כוכבי מישלן ומעומד רציני לקבלת 3 כוכבי מישלן, חבר לרשת "רלה שאטו" 19/20נקודות בגומיו מגיש תפריט בסגנון צרפתי/קלאסי מגוון, מבוסס על פירות ים ודגה המצויים בשפע באיזור זה, כולל תפריט יין עשיר.נחשב לשף מצליח וממוקם בשלישיה הפותחת של המסעדות הטובות בהולנד. כידוע כיום חל איסור מוחלט לעשן במסעדות בהולנד. למרות האיסור בעל המקום מאפשר לעשן בטרקלין האורחים הצמוד למסעדה, והמשמש גם בר למשקאות חריפים לאחר הארוחה. הטענה שיש לו אורחים המעניינים לעשן סיגר טוב בסיום הארוחה- והוא לא מוכן לאבד לקוחות אלה.גם בחלקי נפלה הזדמנות זו והתכבדתי בסיגר קובני מן השורה הראשונה- ועשנו יחדיו בצוותא למרות האיסור הגמור.

אתר הבית של המסעדה והמלון/

מפת האיזור

http://www.saisonnier.net/resources/userdata/amis_nl/oud_sluis.jpg

מסעדת- Sluis Oud Sluis ממוקמת בדרום הולנד בעירה- Sluis קרוב לגבול של בלגיה באיזור –Zeeland המוכר ושופע בדגה ופירות-ים.

השף והבעלים הוא- Sergio Herman, בן 37 נחשב לאחד השפים הטובים באירופה. המסעדה מעוטרת ב- 3 כוכבי מישלן ו- 19.5 נקודות במדריך גומיו.המסעדה ממוקמת במקום 42 המסעדות הטובות בעולם.וכן המסעדה מככבת במקום שני בין המסעדות הטובות בהולנד. קיים קושי רב להשיג שולחן, לכן יש להזמין מקום כמה חודשים מראש. היא נחשבת מאד פופולארית, וזאת הסיבה שהמון רב נוהר ומשתוקק לסעוד בה.

השף שייך לדור השפים החדש שצמח באירופה ובהולנד בפרט,הוא מבשל בטכניקות החדישות ביותר, ומרביתם הם פרי עיתו ומניסיונו האישי הגבוהה.למרות הזמן העמוס- מצא לנכון להוציא לאור קטלוג, ובו צילומים ומלאכת מחשבת, המייצגות את המנות המובחרות שהוא מגיש לאורחיו.

התפריט שהוא מגיש, מורכב לפי עונות השנה- ובהתאם למוצרי המזון של אותה תקופה.קיים הדגש חזק והקפדה על הטעמים והטקסטורות.

לצד המסעדה בנה- Guesthouse בנוסח שרואים בחבל פרובנס בצרפת. כוללת 4 סוויטות מפוארות. יצא לי ללון באחת הסוויטות- האווירה היא מעולם אחר.כאן המקום לציין שהסוויטות מייעדות לאנשים הקרובים ביותר לשף, לכן קשה להשיג מקום לינה.יש מספיק מקומות לינה בעירה עצמה.

אין לי מילים לתאר את הארוחה הערב שסעדתי במסעדה- בה התארחתי באחת מימי הקיץ שהוא כבר מאחורינו. ובכל זאת מומלץ מאד להזמין את מנת הדגל- המורכבת מצדפות אויסטרים. המנה כוללת 6 מנות אויסטר נפרדות בטעמים שונים.

אתר המסעדה

אתר 50 המסעדות הטובות בעולם

מפת האיזור

http://www.zeeland-urlaub.info/images/zeeland-sonnenuntergang.jpg

מסעדת- Het Reymerswale בעירה-Yerseke בנפת זילנד בדרום הולנד בעלת כוכב מישלן. הלכתי בעקבות מדריך מישלן 2008, שהכתיר בכל עיר נסקרת את המסעדה הטובה ביותר, הזמנו שולחן והמאמץ היה כדאי, היא היתה מלאה עד אפס מקום, ואנשים המתינו לתורם על הטראסה הקטנה, .מסעדת- Het Reymerswale בעלת עיצוב פשוט ונקי, נמצאת ברחוב קטן בעירה Yerseke לא הרחק ממעגן סירות הדיג. היא אומנם דגים ופירות –ים אנין טעם, מסתפקת באופנתיות ­ האוכל טעים ומעניין. המטבח מעורב, הולנדי בבסיסו, עם השפעות צרפתיות. פרשנות מקורית של השף והבעלים, המשפרות אותו מאוד. המוצרים טובים ­, שפע דגים ופירות­ים תוצרת מקומית, וגם מהאיים הבריטיים, ירקות משובחים ועוד. הצלופח המעושן במרק קרם של אפונה ומיורן, שהוא אוכל הולנדי למהדרין. צדפות מול,אויסטרים,וכן לסועדים כדאי להתמקד בהיצע הדגים הפנטסטי, כמעט כולו משלל מקומי, שבו בולטים דג פוטית (הליבוט)שמוגש פשוט, עטוף בפירורי לחם ומטוגן בחמאה. וגולת הכותרת לובסטר. בסך הכל היתה זו חוויה מרעננת, ומומלץ לבקר במקום.המוטו של המסעדה היא: שקהל התיירנים היא מטרה מרכזית, מתוך הבנה שתדמית איכותית תחזק ותשדרג אותו בקרב כלל הקהלים.

אתר המסעדה

Dutch Mussel Videos

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה