
זכויותיהם של עובדים זרים מופרות באופן שיטתי, וחוששים לדווח על ניצול במקום העבודה, מחשש שיגורשו. מעסיקים רבים אינם משלמים לעובדיהם תשלומי ביטוח בריאות. המצב בישראל ייחודי, משום שהם משתמשים בעובדים הזרים כתחליף לעובדים ישראליים. העסקת עובדים זרים היא עסק משתלם מאוד עבור מעסיקים ישראלים .
כל ניסיון להבחין בינם לבין עובדים ישראליים מהווה אפליה פסולה המנוגדת לעקרונות היסוד של מדינת ישראל, זכותם כעובדים זרים לא להיות מופלים ביחס לעובדים ישראלים.
העניין האמיתי הוא שכל בעלי המסעדות לא ייהנו יותר מכח אדם זול. אין שום סיבה שישראלי לא יכין נודלס, או יהיה במקרה הצורך הסו-שף אצל טבח סיני או יפני מהולל, בדיוק כפי שנהגו בכל העולם. הניצול הבלתי נסבל של כח אדם זול כבר מעוור את עינינו: האם באמת אותם "טבחים" שעובדים במסעדות סושי- בר הם באמת יפנים?
כלל לא קטגורית: הם סינים תאילנדים ופיליפינים שיודעים להכין אוכל בדיוק כמונו. הסיבה כי הם יותר זולים, אפשר לנצל אותם לשעות עבודה מרובות, לשלם להם פחות, ובלי תנאים. ואין שום סיבה שישראלים לא יקצצו ירקות במטבח.
מפלה למסעדנות האסתטיות מובנת דאגת המסעדנים "למקסם" את רווחיהם אך הם "לא הצליחו להראות כי לא יוכלו לסגל עצמם למדיניות זו " .
הטענה כביכול ללא עובדים אלה, אין קיום לאותן מסעדות, באשר הם מצויים בלבו של בית-העסק ולהם בלבד המומחיות, מבטן ומלידה, לטענה הזאת אין לה שחר במציאות . המשק הישראלי הופך בהדרגה למשק של עובדה זולה על ידי התקפתה על העבודה המאורגנת, העמקת האבטלה, העסקת מהגרי עבודה ורמיסת זכויות העובדים.
אין ארגון הדואג לעובדים הזרים – אין איגוד מקצועי. ההסתדרות היא אחד מארגוני העובדים היחידים בעולם שאין בו חברים שאינם אזרחים. אפילו בארה"ב ובצרפת קיימים איגודים מקצועיים של עובדים זרים שתפקידם לקלוט את העובדים, לנסות להפכם לחוקיים ולדאוג לאינטרסים שלהם. האינטרס: לשמור על רצפת המינימום.
אין ספק שההחלטה פוגעות אנושות בחופש העיסוק של המסעדנים,הטענה של בעלי המסעדות, ומשרד התמ"ת עשו מאמץ בהכשרת עובדים ישראלים למלאכת הבישול האוריינטלי, אך כולם העלו חרס. ישראלים, מצוצה מהאצבע- מאחר ואף טבח ישראלי לא מוכן לעבוד בתנאים המחפירים האלה.
משמרת ממוצעת של עובד מטבח היא בת 12 שעות, בלי הקפדה על תנאים סוציאליים ובלי תשלום על שעות נוספות, ההכשרה המפרכת הזאת נמשכת בדרך כלל כמה שנים טובות.
ההלם הראשוני של טבחים צעירים מתחיל בדרך כלל עם כניסתם למטבח. החלומות על מקום מרווח ובו תנורים משוכללים, עמדות עבודה מבהיקות וציוד חדשני מתחלפים במהרה במציאות הקשה. מדובר בהרבה מאוד אנרגיה, לחץ, אש וסכינים שפועלים יחדיו - לא תמיד עבור תכליתם המקורית. במטבחים רבים עומדים השפים עם סטופר ביד כדי למדוד לטבחים את הזמנים המדויקים להוצאת המנות. ברגעים ה"לוהטים" פס הקול הוא צעקות, ואם השף לא מרוצה מהמנה צריך להכין אותה שוב. ושוב.
לא ניתן למחוק את אחריות המעסיקים ויש לנהל נגדם מאבק ללא פשרות - כולל מחאות, הפגנות וצעדים משפטיים על מנת לאלצם לעמוד מאחורי עסקיהם. החלטת בית המשפט תוביל ההכבדה הכלכלית על עסקיהם- אך בעל נשכח את הרווחים שגרפו עד היום.
מסעדן המבקש להעסיק טבחים מחו"ל הדרך פתוחה אך העלות הכרוכה בקבלתם גבוהה יותר. לא נשלל מן המסעדנים את היכולת להסתייע במאפייניהם המיוחדים של אותם עובדים- אך עליהם לשלם מחיר הוגן כפי שמשתכר שף או סן- שף בכל העולם.אין לקבוע שכר באופן שרירותי לפי ראות המסעדן!!!!
ויש לעגן את מעמדם כך שמחד, לא יועסק מי שאינו עונה על אותם קריטריונים ייחודיים, ומאידך, אלה שיועסקו יזכו לתמורה הולמת.
הפעלת המסעדות בתנאים החדשים תאלץ את המסעדנים לשלם שכר גבוה יותר כפי שנהוג בכל העולם- ישראל איננה יוצאת דופן.
לכן בית המשפט דחה כאמור את העתירה. בהחלטה כתבו השופטים כי העותרים לא הציגו חומר המבסס את טענתם. כמו כן קבעו השופטים שאין זכות קנויה כי יותר להם להעסיק עובדים בשכר נמוך, עיקר השאלה היא במידת הכדאיות הכלכלית שבהעסקת אותם עובדים על-פי התנאים החדשים, ובפועל - ביחס שבין היתרונות העסקיים הגלומים בהעסקה לבין עלותה למעסיק. טבעם של דברים הוא, כי אדם קרוב אצל עצמו. טבעי הוא גם כי בעל-עסק שואף למקסם את רווחיו.
אין ספק כי הכפלת השכר מגדילה עד מאד מרכיב אחרון זה. אך האם יש בדבר כדי להאפיל על התמורה הצומחת לבית-העסק מהעסקת אותם עובדים עד כדי שלילתה של הכדאיות שבעיסוק? זאת לא אוכל להסיק מן המידע שהוצג בידי המסעדנים. הנתונים שהוצגו אינם מצביעים בהכרח על כך שלא ניתן להפעיל בהצלחה מסעדה אתנית, באורח סביר, עם עובדים אלה מאופיינים כייחודיים שהופכים אותם לנדרשים בענף המסעדנות על-פני העסקתם של ישראלים,- יש להיצמד לפסיקה ולתגמל אותם בשיעורי השכר החדשים, כפי שקבע בית המשפט.
לעמדת המסעדנים הצטרף השף ישראל אהרוני. לדבריו, ההכשרה בבישול אוריינטלי מורכבת וכי "יש חשיבות בהמשך העסקתם של טבחים מחו"ל אפילו ילמדו הישראלים את המלאכה, בשל ייחודם של המטבח האתני ושל שיטות העבודה בו".
לא מכל דבר אפשר להתחמק המצב הזה רובץ בעיקר על כתפיו, הוא האחרון שיש לו זכות להתלונן ולהטיף.יש כאן רציונל כלכלי, יש לו מחייבות מדובר באמירה פופוליסטית, מדובר בניסיון לספין תקשורתי, מדובר בדוגמה קטנה למה נתפס כביטוי בלתי לגיטימי. לדדי בעצמו לא רכש אמון מופלג למצליחנות, היא משולבת עם בטחון עצמי מופרז. בלי מהפכות, זעזועים ועיכובים, ימחקו באחת רוב חוליי השיטה הקיימת. הערת אזהרה במהותה אינה יוצרת יש מאין ואינה יכולה ליתן לבעליה מעבר למה שיש לו. כדאי לשים לב בעולם יש אנשים הנוטים לקחת יותר ממה שמגיע להם
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה