ברור לי שיהיו כאלו
שיראו בפוסט מין של "חפירה" ויהיו
גם אלו שיאשימו אותי ביוהרה, או התנשאות, או וואט אבר. מאחורי כל הפסיאודו נוצץ
הזה מי שרוצה מוזמן לקרוא. ביקורת בונה מהווה חלק יעיל בהתפתחות וקידום. הכלל היחידי הינו לשמור על טוהר הלשון ולכבד את הצד השני.
שלוש תוכניות ריאליטי
בישול ישתלטו על המסך בקרוב. "רויאל שף" "מאסטר שף" והאם והפורמט
האנין של "משחקי השף". המסך הקטן בכל בית בישראל יוצף בתוכניות ריאליטי-מזון
בהן עשרות מתמודדים יתעקשו על זכותם לקצוץ, לבשל ולערבל מול עיניהם הבוחנות של שפים
ומומחי גסטרונומיה למיניהם. מספיק לעבור בשווקים הפתוחים ברחבי הארץ ולראות את עם-ישראל
מרחרח ירקות טריים למיניהם, כדי להבין שאנחנו בעיצומה של מהפכה. "חב' קוסטנטין"
שהפיקה עבור 'רשת' את The
voice. וגרף רייטינג גבוהה, במצב
כזה 'קשת' חייבת פצצת רייטינג משלה באותה עת. תאוות הרייטינג היא לא עניין חדש על מסך
הישראלי. תוכניות הריאליטי הקשורות לבישול שיעלו בקרוב משתמשות בלהט לאוכל מצטלם היטב
כמצע רך לקידום אינטרסים כלכליים. סביר להניח שלא תמצאו אף מתכון שימושי מהתוכניות
הללו, אבל תקבלו המלצה לפרסומת לסכין שף, עטופה בסיפור אנושי כואב כפי שהצופים היו
עדים בתוכניות שחלפו. תמונת הפרומו לעונה החדשה של מאסטר שף מוקרנת בימים אלה על המסך
בכל בית בישראל. העונה החדשה של מאסטר של עולה לאקרנים בקרוב לפחות עפ'י הפרסומים.
הזכיינית קשת לא מתכוונים להפקיר את השטח למתחרים, ומתכוונים להציב באותה עת את מאסטר-שף
VIP שכבר צולמה לפני כמעט שנה, והמתינה
על המדף ורק צריך להחליט לשדרו. כאמור, עונת ה-VIP של 'מאסטר שף',
כבר צולמה עם השופטים הקבועים השפים חיים כהן, אייל שני, יונתן רושפלד, ועם הגסטרונומית
מיכל אנסקי. הסלבס שהשתתפו בתכנית הם שלמה שרף, אבי נוסבאום, נורמן עיסא, פנינה טורנה,
אתי לוי, שלומי אדלר, בטי רוקאווי, נועם טור, איה קרמרמן, עדן הראל, שי אביבי ודורית
רביניאן. משתתפי העונה החדשה של "מאסטר שף" יידרשו להפנים שהתהילה עלולה
להיות קצרה מכפי שחשבו תחילה.
התסריט "משחקי
השף" יהיה מוכן רק בעוד חודשים לפחות, נכון שלא מדובר על תכניות שישודרו זו מול
זו מה שאומר שאפשר לשכוח מיציאה לאקרנים במקביל לעונה החדשה של "מאסטר שף".
ולמרות זאת צפויה להיות לוהטת, לפחות כמו משטח פלנצ'ה. בניגוד לתוכנית "מאסטר
שף" שהיא כבר מושרשת בתודעתנו, מפיק התוכנית "משחקי השף" הציב אתגר
לשפים/מנטורים לצופים בבית-מטרה שיש להתאמץ כדי להשיגה. הזמנה להתמודדות או להוכחת
היכולת של המתמודדים ולהפוך אותם ללא פחות משפים מקצועיים- בהנחיה והדרכה של השפים
בעזרת מפגשים עם חומרי גלם שאותם טרם זכו לפגוש, שיטות בישול מקצועיות ולחץ זמן. על
מתמודדי התוכנית להוכיח את יכולותיהם ולהראות לעולם כולו (ובעיקר לשופטים) כי הם, ורק
הם, מתאימים לקטוף את המקום הראשון ולהוכיח את עליונותם על שאר מתמודדי התוכנית.
הצצה אל מאחורי הקלעים איש המהדרין במרכאות כפולות,
פייטן גסטרונומי על תקן משורר העגבניות וחושף המלפפונים. הרי הוא: השף אייל שני כוכב
אמיתי בפני עצמו, אך הצד הפיוטי באייל שני צורם, "הוא הרי מדבר על אוכל כמו משורר",
"המילים הפשטניות " המילים הלא איכותיות", קשה להקשיב להם". פקדנו
את המקום "מסעדת הסלון, מספר פעמים, אווירה מחייבת ונעימה, הקומפוזיציה של המנה
המוגשת מרשימה ביופייה ומוקפדת, ומצליחה לעורר תאבון, אך כגודל יופייה כך גודלו האכזבה. אין קו מקשר במנה שהוגשה, ולא התגלתה כשילוב
שמקורו בגאונות. לכן לא השאיר אותנו אם פיות פתוחים. תחושת המהדרין אשר כל תיאור המילולי
חטא למטרה זה אומר דרשני.
בנוף הקונצנזוס הישראלי
הדביק והמזויף, אין, לטעמי, הרבה אנשים אמינים כמו השף חיים כהן, שנוגעים, בצדק, בכולנו.
מדובר באיש שנעים, מאד, לפרגן לו ולשמוח בהצלחה שלו. מדובר בשף עילוי שהצליח ליצור,
בשעתו, מטבח מקומי עילי עם קו אישי מרשים ומובחן. זה קרה כשתרבות ההסעדה כאן הייתה
בקושי בחיתוליה ונמשך לאורך שנים. השף חיים כהן
הידוע בטאץ' העממי במנות שהוא מציע לאורחיו, ומי שאתגר בעבר את התחום הקולינרי
ואת החייך התל-אביבי בעבר, עם מסעדת "קרן" שנעלמה מהאופק ומסעדת "דיקסי"
שעדין קיימת ושרירה תבדל"א, מנחה ומסעדן בהווה. דמויות קולינאריות רבים מרצדים
על המסכים בשנים האחרונות, ברמות הצלחה משתנות. כשדמות כה מוערכת וכה אהודה עומדת מאחורי
מסעדה חדשה, הציפיות בהתאם. הבה נעמיד דברים על דיוקם: לא ציפיתי לקבל במסעדה
החדשה זיקוקי הדינור העיליים המוכרים לי מהעבר ולמה מסוגל השף. הוא הבהיר שאת הפרק
הזה בחייו סיים מזמן. אך
למרות זאת מצער לראות איך ההבטחה הכי גדולה של השנים האחרונות במסעדנות הישראלית, מפקששת
קולינרית ומספקת אכזבה במידה מה.
יונתן רושפלד - שף
ומסעדן ובעל מסעדות הרברט סמואל, טאפאס אחד העם ועוד. השף יונתן רושפלד הוא אחד
השפים המחוננים ביותר שצמחו כאן. מבחינת הכישורים והכישרון, הוא יכול היה להיזכר כאחד
מחצי תריסר השפים הישראלים הגדולים של כל הזמנים. הנסיבות ובעיקר הכישלון היקר והמהדהד
של מסעדת "רושפלד" במשכן לאמנויות הבמה בתל אביב, גרמו לכך שבשנים האחרונות
הוא מבזבז את המתנה שלו. מגיש אוכל שגורם להרגיש אופנתי ואלגנטי. שמבוצעת בווירטואוזיות
הטכנית שתמיד אפיינה את
יונתן. כמו המניירה "א-לה רמזי" - ליתוגרפיה,
לא ציורי שמן. ליתוגרפיה מדויקת. אתם תוהים בוודאי,
מה יונתן עצמו מביא לחבילה הזאת- מה מביא את השף הנכבד להצטרף לפאנל השופטים של הריאליטי
"מאסטר שף"??? האם יונתן נדבק מעמיתיו ולקה
במחלה הידועה של משתתפי תוכניות ריאליטי, אשר גורמת להם לומר דבר והיפוכו באותו משפט.
מיכל אנסקי - מי
שיזמה את שוק האיכרים בנמל תל אביב ומציגה את עצמה כגסטרונומית-המאמי הלאומית החדשה
מקרבת לבבות בין המחנות, וכמי שמרפא פצעים. בסך הכל היא מחפשת שהמתמודדים לא יגנבו
לה את ההצגה, ובטח שלא ידרכו על האגו שלה. היא עובדת חזק על פוזת היריבים, על האיש
שבא מן האדמה והלך בשדות לבין האקדמאית הקרירה שכל מה שהיא יודעת היא למדה באוניברסיטה.
הסוף ידוע לכולם הדרמה לא תבוא אל ההר, ההר יבוא אל הדרמה. כל שעה של דרמה סבירה יכולה
להציף בצופה ים של רגשות ומחשבות מורכבים ומנוגדים. אין סיכוי שזה יקרה כאן,
"מאסטר שף", התוכנית מרדימה ומרגיעה את הצופה ומזכירה לו שאצלו הכל בסדר,
אין תלונות הכל בסדר. נמשיך לעקוב אחרי
"מאסטר שף" בתקווה שהתוכנית תהיה יותר טובה ממה שמציגים אותה בפרומואים.
אין ספק שלפני הצופים תעמוד בחירה קשה ויתלבטו
למי להעניק את הרייטינג הגבוהה!!! בניגוד להרבה פורמטים המרצדים על המסך הטלוויזיה
באו ותעשו הכרות "משחקי השף" התוכנית מבוססת על פורמט שכל כולו פיתוח ישראלי
מקורי של רשת בשיתוף תאגיד המדיה הבינלאומי ITV
שיופק על ידי קונסנטין הפקות. התהילה לא עלתה להם לראש והם לא שכחו מאיפה באו, ואין להם אגו מנופח. לפחות
עפ"י ערך קומוניקט -תחום פעילות בתקשורת המונים, אשר מטרתו להשפיע על הציבור או
לפחות על חלקו, כך בנו את הפורמט שהדגש: שיפוט אמין ונטול
פניות של המנות נטו. הדגש העיקרי ביטוי ביכולות ובמיומנויות מקצועיות ברמת איכות גבוהה,
הסופגים השפעות מכל העולם. להיות הכי טוב ולהקפיד על חומרי גלם טריים ומשובחים, גם
כשמדובר באוכל הרחוב הפשוט והזול ביותר. זו הזדמנות נהדרת לצפות בהכנה אותנטית של המתמודדים וגם לצאת להרפתקה אל
הבלתי נודע מבלי להתמודד -אז בואו ונצא למסע הקולינרי!!! עוד
בטרם עלתה התוכנית למקרנים לפנינו שלשה טאלנטים בתחום הקולינארי: השף אסף גרנית
ממסעדת "מחניודה" ירושלים, השף מאיר אדוני מסעדות: כתית, מזללה, בלו
סקאי, ת"א. והטלנט מתוצרת חוץ אך עם שורשים מהארץ השף מושיק רוט המתגורר באמסטרדם
ובעל מסעדת "samhoud places
&" שמתהדרת בשני כוכבי מישלן. טרם החלה להתבשל המנה הראשונה במטבח אחד ולהרתיח,
מעניין מאד החיבור של שלשת השפים שלפנינו. יש להניח שאקט זה שעלול להוביל לכמה התנגשויות
ואף הקרבה מלבבות למדי שאולי יוציאו מנה חדשה ומוצלחת שתפרנס את מדורי הרכילות והברנז'ה
יש להמתין בסבלנות. זה לא סוד שמאחורי הקלעים בתוכניות ריאלטי נרקמים "דילים נכלוליים".
בניסיון לקדם את המטאפורה שטבעה מפיקי התוכנית. ולא מקמצים באנקדוטות אנושיות דרמטיות
הכל כשר!!! בתוכנית שלפנינו לא ניתן לעשות קומבינות-התוכנית מתבססת על מתמודדים שיציגו
בצורה אנונימית את תבשיליהם, אותם יטעמו המנטורים /השפים בצורה עיוורת. כאלו שילחצו
חזק על כפתור התיאבון הקולקטיבי, יש להניח שבמהלך הסדרה נראה מתכונים מדהימים, מנות
מסקרנות ומאתגרות שסה"כ נקראות כטעימות. ולא נראה ברושור פרסומי שעבר פוטושופ.
לא מדובר על מריבה בין קולגות למקצוע על רקע סכסוך כלשהו. אין עדויות חותכות
בנוגע לנכונותן, כפי שהתקשורת מציירת זאת שיש טעם מר בין השפים המכבים בתוכנית
"מאסטר שף" ובין השפים "משחקי השף". אין ספק שכמעט לכל אדם בישראל
ואולי אף בעולם, יש את החלום להיות טאלנט טלוויזיוני. הדבר הזה יוצר קונפליקט
ולפעמים אפילו מציק כפי שנשמע השף מאיר אדוני. לעומת זאת אסף גרנית הוכיח שליטה טלוויזיונית
בתוכנית "קרב סכינים" שהוקרנה בערוץ 10 לפני כ שלש שנים, אך המסקרן
ביותר כיום לראות איך מושיק רוט המאופק ישתלב בין השניים.
הדוקו-ריאליטי "רויאל שף," מאיים לשטוף
בקרוב את המדינה-האם
הקונספט "רויאל שף" עלה לאוויר שיגרום לצופה לשכוח
כל מה שידע על תוכניות בישול? המרחק בין בירת
הנגב לבירת אנגליה והמתח התרבותי בין שתי הערים הם הבסיס לתוכנית הדוקו-ריאליטי, שעליה
חתומים היוצרים של "חי בלה-לה לנד."המתמודדים נדרשו לעמוד במשימות בישול
שונות, שכולן כוונו לחך הבריטי, המורגל בפיש אנד צ'יפס. וביום יום בארץ הם מבשלים במסעדות מזרחיות, הודית ומזרח
אירופית -ונותנים להם לבצע משימות ולהתחרות בטריטוריה זרה מכל בחינה שהיא. הטבחים/השפים הישראלים באו להראות לבריטים מהיכן
"משתין החריימה "כך מצוטט ,"שבי זרעיה", מפיק
התוכנית. הללו זה לא "לעג
לרש" ולעשות מהם צחוק.
ובנוסף-התיווך בין ה הישראלי הבריטי הופקדה המשימה על כתפיו
של איל ברקוביץ', שבהחלטה ליהוקית בלתי מובנת מפתיעה מונה למנטור של המשתתפים ולמנחה
התוכנית. הקונספט כולל אלמנטים שרק מכורים יכולים לעמוד בהם. התשת הצופה בתיאורים בלתי
נגמרים, מריחת מונולוגים מטשטשת. התוכנית "רויאל שף" לא באמת מכבדת את
מי שהיא מתיימרת לייצג.
זהו ז'אנר בידורי לא תוכנית בישול.
הכנת אוכל זה עיסוק
באמנות, זה פיתוח רעיונות, זו תרפיה לגוף ולנפש, זו דאגה והזדמנות לתת ולהתנסות, ולגלות,
שלל חומרי גלם ולטעום את מעשה ידיו של העוסק במקצוע. בני אדם אוהב יופי ושלמות בחיים
ובמטבח בפרט. כמו שבחיי היום יום אנו לא סובלים בינוניות, והעיקרון המנחה הוא או הכל
או כלום, כך גם באוכל אסור לאפשר על מאכל שהוא "בסדר", המַרְאֶה בצלחת ועל
השולחן שהוא איננו "סביר". האובססיה לשלמות לא מפריע להפך, אדרבא, יש לעזר
בה, להקשיב לה, ללכת בעקבותיה ולקבל תוצאות שמשמחות את הגוף והנפש. כל דבר עשוי לשמש
השראה לבישול: מצב רוח, מזג האוויר, אפילו תיאור סעודות בספרים או בסרטים. לא פחות
מטעם האוכל בצלחת או מכתיבת מתכון מדויק חשוב היופי של המנה. לדעתי, תמונה יפה וברורה
של מזון חשובה לא פחות מהמאכל עצמו. יש לשאוף שהתמונה תעביר דרך המסך את הטעם ואת הריח,
את הטקסטורה ואת הצבע ותחמיא לכל חומרי גלם מהם מורכבת המנה.
בכל תוכנית ריאלטי
"הסכינים נשלפות" והרצון האדיר ואולי גם הבלתי מוסבר, במידה מסויימת של משתתפי
התוכנית להראות כי הם הטובים מכולם, הן ברמה מקצועית גבוהה במיוחד אשר אמורה רק להשתפר
ככל שחולף לו הזמן. ב-"מאסטר שף", המוטיב המרכזי הוא הסיפור האישי. מכיוון
שעדיין אי אפשר לאכול אוכל מהטלוויזיה- אולי בטלוויזיות תלת מימד זה יהיה אפשרי מי
יודע?, המוטיב המרכזי הוא הסיפור האישי. הטלוויזיה,
מעצם טבעה, ושוב ללא כל קשר לתוכן התוכניות הנצפים בה, מחנכת לפסיביות, לקיפאון וניוון
פנימי. בטלוויזיה לא פוסחים על שום קלישאה אפשרית. הרי כל קלישאה כזו מתהפכת בדיוק
לצד השני בבחינה יותר מעמיקה. ביג בן הגשם בא מנות פתיחה: כל קלישאה אפשרית ויש הרבה
סיפורים אנושיים מרגשים. צריך להציב לזה גבולות , זה נכון שכולם כיום רוצים להיות בטלוויזיה
- לא משנה איך ולמה. סביר להניח שגם העונה החדשה שתעלה למקרנים בקוב
קהל הצופים יתרגש מול מנת צלי עגל שהוכנה על ידי מתמודד חריג מבחינת הכלל, יתכן אמו
בכיסא גלגלים הכל לטובת הדרמה. כל חובב
בישול שואף להיות מאסטר שף או טופ שף. כל אחד יכול להצליח גם בלי להיות בוגר
"קורדון בלו".
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה